2024. március 28., csütörtök

Generációk találkozása

Nemzetközi Művészeti Műhely Zentán

Csütörtökön kezdődött az egy héten át tartó 12. Nemzetközi Művészeti Műhely Zentán. Az alkotóház ismételten megtelt kimagasló, évről évre visszatérő és új művészekkel. Az alkotóműhely vezetője és szervezője Mezei Erzsébet zentai grafikusművész.

A művésztelep tematikája ezúttal egy népdal egy sora köré épül, mégpedig a „Visszanéztem félutamból" verssor a kiindulópont.

– Úgy vélem, ez egy nagyon nyitott téma, gondolatébresztő, ötletadó, emlékeket és érzéseket felidéző – magyarázta Mezei Erzsébet.

– A művészeti műhely célja, hogy a Kárpát-medencei művészeknek alkalmat adjon a tapasztalatcserére, egymás alkotásainak megtekintésére. Az idei év sajnos a járványhelyzet miatt korlátozta a résztvevők számát, így a határon túlról kevesebben érkeztek. Így született meg az ötlet, hogy vajdasági kisebbségi képzőművészeket is meghívjak – mondta a művésztelep vezetője.

Az idei résztvevők az ópázovai, szlovák nemzetiségű Jan Agarski, a topolyai Csernik Attila, a törökkanizsai Molnár Bea, a székelykevei születésű és jelenleg Zentán élő Monyov Glória, a budapesti Siflis András, illetve hétvégén csatlakozik hozzájuk a szegedi Szécsi Valéria is. Az alkotók között festőművészek, grafikusok és egy szobrász is van. Az egyhetes műhelyben mindenki szabadon, a saját technikájában alkot.

– A résztvevők kora igen színes, van közöttünk friss diplomás és 80 éves művész is. Ez azért fontos, mert a generációk közötti különbség új világot tár elénk a képzőművészetben. Fiatal és idős művészeink egyaránt tudnak tudást és tapasztalatot cserélni – hangsúlyozta Mezei Erzsébet.

A művészeti műhelyben készült munkákat december elején állítják ki a Zentai Alkotóházban, amire sok szeretettel várják a látogatókat.