2024. április 19., péntek

Apró tojásba rejtett egészség

Fürjtojások nyersen és pácolva

A fürjtojás számos jótékony hatása ismert, és rendszeres vagy időszakos fogyasztása többféle szempontból is javasolt, habár bizonyosan sokan idegenkednek attól, hogy nyers tojással indítsák a napjukat. Fürjtojást ma már számos helyen vásárolhatunk.

Csantavérről Pátrik Attila japánfürj-tenyészetéből a tojás mellett egy különlegesség is kerül a piacokra, ez pedig a pácolt, füstölt fürjtojás. Erről és a fürjtenyésztés egyéb kérdéseiről beszélgettünk a tenyésztővel.

– Csaknem két éve foglalkozunk fürjek tenyésztésével. Én már korábban is olvasgattam a fürjekről, mivel érdekelt a dolog, és Szerbia-szerte számos tenyésztő foglalkozik velük. A családomnak is többször említettem, de nem voltak meg a körülményeink hozzá. Két évvel ezelőtt rászántam magam arra, hogy elkészítem nekik a helyet, vettem ketreceket, és Čačakról rendeltem 25 madarat. Egy keltetőt is beszereztem, és mára sikerült nagyobb állományt kialakítanom. Az egész hobbiként indult, de ma már hivatalosan foglalkozunk a fürjtenyésztéssel – mesélte Pátrik Attila.

Beszélgetőpartnerünk elmondása szerint fontos, hogy a fürjek állandó hőmérsékleten legyenek. A japánfürjek 18 °C felett tojnak és fejlődnek a legjobban, 16 °C alatti hőmérsékleten azonban kevesebb tojást tojnak, vagy megszűnnek tojni. A fürj érzékeny a hirtelen hőmérséklet-ingadozásra és a zajokra.

Pátrik Attila gazdaságában a fürjeket jól szigetelt helyiségben tartják, amelyet nem fűtenek, de télen is egyenletes, körülbelül 22 °C-os hőmérsékletet tudnak biztosítani. A fürjek naponta 16 órán keresztül gyenge fényt igényelnek.

A táplálkozás tekintetében is az állandóságot kedvelik. Beszélgetőpartnerünk, mint mondta, tojótyúktápot használ, amihez néha búzát, reszelt répát és almát vagy galamboknak való magkeveréket ad.

A fürjtojásnak, mint ahogy arra utaltunk, jótékony hatása van, és bizonyos esetekben az orvosok is javasolják fogyasztását.

– A fürjtojást több betegség megelőzésére, gyógyítására javasolják. A vásárlóink között vannak asztmásak, akiknek közvetlenül az orvosuk javasolják a fürjtojás fogyasztását, de például a vérszegénység, cukorbetegség, gyomorfekély tüneteinek enyhítésére, megelőzésére is ajánlják, ezenkívül immunerősítő hatása is van. Nem csodaszerről van szó, csupán hozzásegít a gyógyuláshoz, és fontos, hogy aki fogyasztja, betartsa az adott terápiára, kúrára vonatkozó utasításokat. A tojást reggelente kell fogyasztani, nyersen és üres gyomorra. Ha az ember nem tudja elfogyasztani magát a nyers tojást, kikeverheti cukorral, mézzel, vagy például narancsos üdítővel is fogyaszthatja. A tojásnak nincs semmilyen különleges íze, de sokak számára visszataszító, mert nyálkás – nyilatkozta Pátrik Attila.

A pácolt fürjtojás igazi különlegesség, amivel sokan a holtszezont igyekeznek áthidalni.

– A fürjtojás árusítása nyáron szünetel, és sokat gondolkoztunk azon, hogy mit csináljunk, hogy ekkor is értékesíteni tudjuk. A pácolt fürjtojással mifelénk kevesen foglalkoznak. Szerbiában savanyítják, de én elsősorban magyarországi oldalakon találtam információkat róla. Persze pontos receptet sehol sem találtunk, így sokat kellett kísérleteznünk. Először csak egyszerű natúr, sós pácolt fürjtojást készítettünk, azután ízesítettük is, és ma már fokhagymás, zöldfűszeres és csípős ízesítésű pácolt tojást is árusítunk. Utóbbit cayenne borssal készítjük, ami nem ártalmas a gyomornak, és jótékony hatásai is vannak. A pácolt fürjtojás hűtőszekrényben tárolva két hónapig eláll, és lehet fogyasztani sült húsok mellé vagy magában is, és eddig számos pozitív visszajelzést kaptunk – mondta Pátrik Attila.

Beszélgetőpartnerünk elmondta, hogy a termékeikkel bioboltok kínálatában is lehet találkozni, annak köszönhetően, hogy a fürjtenyésztést hivatalos keretek között művelik, és a Szabadkai Állategészségügyi Intézet rendszeresen ellenőrzi a termékeiket. Emellett természetesen az interneten is hirdetik termékeiket, de háztól is értékesítik.