2024. április 20., szombat

Szent Flórián megújult

Kishegyes község önkéntes tűzoltói felújították védőszentjük szobrát

A kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltótestület felújíttatta a tűzoltóotthon udvarában álló Szent Flórián-szobrot. Emellett tetőt is emeltek fölé, amely megvédi az időjárás viszontagságaitól.

Dr. Kurin Ákos, a tűzoltótestület alelnöke arról számolt be lapunknak, hogy a szobornak közel 150 éves története van.

Dr. Kurin Ákos, a kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltótestület alelnöke (Fotó: Lakatos János felvétele)

Dr. Kurin Ákos, a kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltótestület alelnöke (Fotó: Lakatos János felvétele)

– A Szent Flórián-szobrunk 1874-ben készült, amikor megalapult a szervezett tűzoltóság falunkban. A szobor a templom előtt kapott helyet. Az önkéntes tűzoltótestület szabályzata kimondta, hogy Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének ünnepén a teljes testület a főigazgató vezetésével köteles megjelenni a templomban. Ez a szokás egészen a második világháborúig működött, akkor megszakadt, és egészen 1992-ig nem nem is elevenítették fel. '92-ben egy szerencsés lezárású szerencsétlenség történt: egy görög nyerges vontató ledöntötte a templom előtt álló szobrot. A szobor összetört, és ez a tűzoltókat tettre késztette. Az újonnan idekerülő ft. Brasnyó Ferenc plébánossal megegyeztek, hogy a szobrot rövid időn belül helyrehozzák. A nyomozószervek felelőtlen viszonyulása miatt a biztosítótól nem sikerült kártérítést behajtani, ezért egy helybeli betonöntő mester, Latyák Péter vállalta, hogy újraönti a szobrot. Az öntés költségeit a hívek adományából fizették, és egy új szobor került a templom elé. Az összetört szobor sem veszett kárba, Latyák összeillesztette, és a parókia udvarán kapott helyet. Így két Szent Flórián-szobor lett Kishegyesen – mondta el Kurin, majd azzal folytatta a történetet, hogy az eredeti, a parókia udvarában lévő szobor egy kis fakunyhóban volt egészen 2009-ig.

Ekkor az egyházközösség a tűzoltótestületnek adományozta, és akkor került mai helyére a tűzoltóotthon udvarában.

A felújított Szent Flórián-szobor (Fotó: Lakatos János felvétele)

A felújított Szent Flórián-szobor (Fotó: Lakatos János felvétele)

– A tűzoltóotthon 2008-ban megújult, így 2009-ben méltó helyet kapott itt az eredeti Szent Flórián-szobor. Amikor idekerült, akkor tetőszerkezetet nem tudtunk biztosítani, ezért az időjárás viszontagságai miatt repedések keletkeztek a felületén, és lekopott róla a festék. Szent Flórián kultusza összeköti a különböző nemzetiségű tűzoltókat, ezért fontosnak tartottuk, hogy felújítsuk a szobrot, és tetőszerkezetet alakítsunk ki fölé. A tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkárságnál pályáztunk erre a célra, és eszközöket nyertünk a kivitelezésre – számolt be az alelnök, majd azt is megtudtuk tőle, hogy a szobor felújítását ez alkalommal is Latyák Péter betonöntő mester vállalta el. A tetőszerkezetet Kormányos Róbert és Kormányos Károly mesterek segítségével alakították ki, a tető bádoggal való elszegését Cékus Árpád bádogosmester vállalta. Emléktáblát pedig Sztánkovity Ádám és Kuri Ákos adományozott. Kurin fontosnak tartotta kiemelni, hogy munkálatokban a községben élő, különböző nemzetiségű önkéntes tűzoltók is részt vettek, önkéntes munkával.