2024. április 25., csütörtök

Aki példaképként állítható

Lezajlott a Hétköznapi Hőseink – Írjunk történelmet pályázatának budapesti fordulója

A szabadkai Széchenyi István Általános Iskola csapata sikert aratott Zentán és Budapesten is. A pályázatról Herbut Hegedűs Anna, a tanulók történelem szakos felkészítő tanárnője nyilatkozott lapunknak.

– Májusban kaptunk felkérést, hogy írjunk pályamunkát a júniusban megtartandó Hétköznapi Hőseink elnevezésű honismereti rendezvény tavaszi fordulójára, mégpedig olyan egykoron élt, vagy  ma is élő személyről, aki példaképként felmutatható a kortársak számára, aki sokat tett a közösségért.

A szabadkai Széchenyi István Általános Iskola 7. osztályos tanulói közül négy jelentkező: Taskovity Lara, Árokszállási Evelin, Kiss Emili és Govorković Dorina vállalkozott a feladatra. Felkészítő tanárnőjük javaslatára a 2010-ben elhunyt dr. Hegedűs Antalra esett a választás, a vajdasági magyar tudományos és kulturális közösség általánosan elismert, nagyra becsült tagjára, akinek nevéhez köthető az Észak-bácskai Cserkészkörzet létrehozása is, akinek indítványára került felállításra a szabadkai 1944-es ártatlan magyar áldozatok emlékére emelt Vergődő madár szobor.

– Az előkészületek nem voltak túl zökkenőmentesek. A lányok most először végeztek ilyen kutatómunkát. Az anyaggyűjtés, az információk tömkelege, majd ezek csokorba gyűjtése igazán nagy kihívás elé állította a kutató diákokat, de örömmel végezték a munkájukat. Meg kellett tanulniuk eligazodni a nagy mennyiségű adatok között, priorizálni, fejezetekre bontani a szöveget, mellékelni a felhasznált irodalmat, ezt követően pedig egy kész dolgozatot összeállítani, amely nagyjából 11-12 oldalas beszámolóra sikeredett. Nagy pozitívuma a projektnek, hogy olyan tudásra tehettek szert, amelyek a későbbiekben nagyban a hasznukra válhat – mesélte a tanárnő. A tanulók bemutathatták munkájuk/kutatásaik gyümölcsét egy prezentáció formájában júniusban Zentán, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben megtartott rendezvényen. A lányok kimagaslóan teljesítettek, és jutalomban is részesültek. Ezt követően mintegy két hete érkezett egy újabb felkérés, a Hétköznapi Hőseink – Írjunk történelmet pályázatra, ahol ugyanezt a munkát kellett bemutatniuk Budapesten, egy háromnapos konferencia keretein belül. November 3-án a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében köszöntötték a Hétköznapi Hőseink – Írjunk történelmet pályázatban résztvevő külhoni diákokat és tanáraikat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságának, a Rákóczi Szövetséggel együttműködésben elindított projektjének célja az volt, hogy cselekvésre ösztönözzék a helyi közösségeket közeli- és távoli múltjuk feltérképezésére. A pályázatra sok értékes munka érkezett, mely segíti a Kárpát-medencei települések múltjának tudatosítását, megőrzését, hőseinek kiemelését. A projekt résztvevői az egész Kárpát-medencéből érkeztek: a dél-erdélyi Meggyesről, Komárom környékéről, a Csallóközből, Vajdaságból és a Muravidékről is. Összesen hét csapat szemléltette a munkáját. A Széchenyi István Általános Iskola 7. osztályos tanulói gazdag vizuális mellékletekkel színesítve bővítették a pályamunkájukat és egy prezentáción belül mutatták be dr. Hegedűs Antal mellett Szabadkát, annak minden szépségével és kuriózumaival, a város látványosságait, épületeit, a Széchenyi István Általános Iskolát, a Vajdasági Művelődési Intézetet, a Vajdasági Magyar Értéktárat is, amely adatbázisa reményeik szerint ezzel a kutatási eredménnyel is gazdagodik. A lányok rendkívül ügyesen és gyakorlottan tartották meg az egyórás prezentációt, igazán rátermettek és bátrak voltak.

A háromnapos budapesti látogatás azonban nemcsak a munkáról szólt, hanem természetesen arról a budapesti felfedező útról is, amelyet a Rákóczi Szövetség biztosított számukra. Színes és tartalmas programokkal kedveskedtek a tanulóknak, akiknek lehetőségük volt megtekinteni az Országházat, a Nemzeti Színházat, illetve a Körhinta című előadást.