2024. március 29., péntek

(Nem) minden nap karácsony

Ahogy elkezdődött a november, az embernek nem kell tüzetesen szétnéznie ahhoz, hogy evidens legyen: számára a boltok, butikok (sőt, magának a városközpontnak is), ünnepi köntösbe bújtak.

Jóval azelőtt, mielőtt a legelvetemültebb gyerekek is megérezik, hogy márpedig csakugyan közelednek az év végi ünnepek, és itt az ideje annak, hogy elkezdjék rágni a szüleik fülét az ajándékért.

A minap az egyik nagykereskedésben néztek ferde szemmel a dolgozók a menedzserre, aki egész nap a karácsonyfa díszítésével foglalkozott a munkája helyett, ami meglehetősen nagy fennakadásokat okozott aznap az egész boltban.

Hasonlóan, a városközpontban sem lehet már igazán szabadon mozogni a főtéren, mert a városi, ünnepi díszeket és fényeket installáló dolgozók „ünnepiesen" megrohamozták azt. Ironikus, hogy miközben szerelik fel az ünnepi világítást, egyesek még mindig rövidnadrágban flangálnak el mellettük.

Mondhatni, pazar látvány az ilyesmi, merthogy tagadhatatlan, hogy mindkét fél, a díszszerelők és a rövidnadrágosok is túlzásokba esnek. Mégis, a legjobbat az edzőteremben mosolyogtam.

A különböző aktualitásokról beszéltünk, amikor feljött a karácsonyi díszek témája. Az egyik fickó rögtön meg is kérdezte a tulajt, hogy ő mire vár, itt lenne az ideje karácsonyi köntösbe bújtatni az amúgy meglehetősen komor, olajos és sötét edzőtermet.

– Ugyan... Mi a fenét idegesítetek?! Úgy tesztek, mintha nem ebbe a terembe járnátok már évek óta – nézett ránk rosszallóan, és kihúzott egy miniatűr karácsonyfát az egyik guggolóketrec mögül és felrakta azt a bejárat előtt a pultra.

– Ebben a teremben mindig buli van, csak nem mindig adjuk a tagok tudtára – jegyezte meg halálos komolysággal, majd visszatért a guggolóketrechez, ahol egy komoly száznyolcvan kilós súly várta.
Mondani sem kell, tömeghisztéria tört ki nevetés formájában, szinte azonnal.

Percekkel később valaki azt ajánlotta, hogy karácsonyi dalok szóljanak a megszokott „mikrofonzabáló" muzsika helyett. Mondani sem kell, öt perc múlva mindenki konstatálta, hogy ez egy felettébb rossz ötlet volt.