2022. január 28., péntek

Élmény és elismerés

A Mosolycsaló gyermekcsoport Pécsett

A topolyai Művelődési Ház Mosolycsaló gyermekcsoportja meghívást kapott a XXX. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó és Fesztiválra, amelyet október végén tartottak meg a pécsi Zsolnay Negyedben. A fiatal színipalánták a Bóbita Bábszínházban adták elő a Lúdas M. című előadást, amely a XIII. Bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozón aranyminősítésben részesült.

A pécsi vendégszereplésről a Mosolycsaló gyermekcsoport vezetője, Crnkovity Edit mesélt lapunknak.

– A fesztivál résztvevőit a megyei és a regionális, valamint az online találkozó zsűritagjai jelölték az általuk legjobbnak, illetve legérdekesebbnek tartott előadások közül. A meghívásról a döntést a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöksége hozta meg. A Mosolycsaló gyermekcsoport a Lúdas M. című előadást adta elő, amelyet Hajós Zsuzsa Lúdas Matyi drámája alapján állított színpadra Crnkovity Gabriella színésznő. Ezzel a darabbal június 19-én részt vettünk a XIII. Bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozón, ahol a háromtagú zsűri, Krizsán Szilvia Sterija-díjas színművésznő, Kaposi László drámatanár, rendező, valamint Bori Viktor színész, drámatanár aranyminősítésben részesítette a csoport előadását, így az idén bennünket ért az a megtiszteltetés, hogy elutazhattunk Pécsre, és a legjobbak között képviselhettük a vajdasági gyermekszínjátszókat és városunkat, Topolyát.

A topolyai csapat a pécsi Bóbita Bábszínház előtt
A topolyai csapat a pécsi Bóbita Bábszínház előtt

A fesztivál során milyen programokon vettek részt?
– A két nap alatt kortársaiktól a gyerekek 16 nagyszerű előadást láthattak. Rengeteg közös játékban vettünk részt, a PTE Brass Band koncertezett a résztvevők tiszteletére, illetve megnézhettük A kővé vált lakodalmas menet tárgyanimációs bábjátékot, ami egy több száz éves történetet dolgoz fel 40 percbe sűrítve. Az előadást színpadra állította és játszotta Szabó Zsuzsa bábművész. Nagyszerű volt a szervezés, kitűnő volt a vendéglátás is, a programok színvonalasak voltak, a közönség pedig csodálatos! A fesztivál nem verseny, hanem szakmai bemutató, amelynek fő céljai közéi tartozik az, hogy a gyerekeknek örömet szerezzenek a közös programokon, a szórakoztató játékokon való részvétellel, valamint hogy élményekkel térjenek haza, ezért köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy részesei lehettünk az Ünnep, amiről tehetsz rendezvénynek. Az előadások után szakmai beszélgetés volt a kéttagú zsűri, id. Bagossy László és Papp Gábor vezetésével.

Jelenleg hány tagja van a Mosolycsalónak?
– Ebben az évadban van egy osztályra való, körülbelül húsz gyermek, kitűnő képességű, színházkedvelő magyar gyermek. Szeretném, ha Topolyának is lenne egy drámapedagógusa, mint ahogyan Bácsfeketehegyen Hajvert Lódi Andrea, mivel ez nagyban segítené a csoport munkáját, és ezt felhívásnak is tekintheti a fiatalabb korosztály, akiknek szívügye a gyermekszínjátszás.

Jövőbeli terveik?
– Terveink vannak, rövid alkalmi műsorokat szeretnénk készíteni, hiszen rengeteg szép ünnepünk van, valamint jövőre, 2022-ben tízéves lesz a színjátszó csoportunk. Természetesen szeretnénk továbbra is részt venni a szemléken, a diákszínjátszó találkozókon, amelyeket remélhetőleg nem online rendeznek majd meg, ugyanis utazni is jó lenne. De hiszem, hogy jó szervezéssel és időbeosztással biztosan minden sikerülni fog. A következő darabunk megrendezésére Mészáros Gábort, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház színészét kértük fel.