2024. április 19., péntek

Márton-napi muri

Mécsest készítettek, libahúst ettek, Juhász zenekar koncertet hallgattak

Márton napja tiszteletére telt meg a Topolya Község Művelődési Háza által működtetett Tájház gyermekzsivajjal és érdeklődő felnőttekkel egy nappal az ünnep előtt. Csípe Tímea, a házigazda intézmény igazgatónője örömét fejezte ki, hogy az őszi szünet ellenére ismét jelentős számú gyermeket tudtak a Tájházba csalogatni, hogy közösen éltessék hagyományainkat.

– A nagyszerűen sikerült kukoricanapos programunk folytatása a Márton-napi rendezvényünk. A hirtelen jött szünet miatt terveztük jövő hétre halasztani, de a csodálatos őszi napsütötte időjárás és az érdeklődők nagy száma is azt jelzi, hogy nem volt erre szükség. Ezúttal is hálával tartozunk a pedagógusok segítségéért, akik annak ellenére, hogy szünet van, közreműködtek a Márton-nap sikerében, elsősorban azzal, hogy mozgósították diákjaikat, illetve az óvodásokat – kezdte a beszélgetést az igazgatónő, miután beszámolót hallhattak a gyerekek Szent Márton legendájáról, majd megkezdődtek a kézműves-foglalkozások.

– A gyerekek elkészíthették Szent Márton lámpását, egy előre elkészített sablont alkalmaztunk, amit ki kellett festeni, óhaj szerint díszíteni, majd összeragasztani. A közepébe pedig egy kis pislákoló műanyag mécsest kaptak mindannyian. A kézműves-foglalkozást Crnkovity Edit és Sihelnik Ágnes vezették. Amíg az zajlott, addig a munkatársaim libapecsenyés falatkákat és libazsíros kenyeret készítettek lila hagymával, amit teával kínáltak. Habár új borunk nincs, de a felnőttekre is gondoltunk, őket forralt borral vártuk – tudtuk meg Csípe Tímeától a Szerda Balázzsal kiegészült Juhász zenekar Tudom én már... című, libás nótákkal dúsított koncertje előtt. A hangulatot tovább emelte, hogy Szakács Tamás közreműködésével, illetve irányításával még táncra is perdültek a gyerekek.

– A kézműves-foglalkozások mellett a Márton-nap elengedhetetlen finomsága, a libapecsenye nyerte el leginkább a gyerekek tetszését, a Juhász zenekar koncertjére pedig idősebb érdeklődők is betértek. Eddig nagyon kedvezett a programjaink kivitelezéséhez az időjárás, és a résztvevőink, érdeklődőink népes jelenléte, a kis csillogó szempárok, a szinte tapintható hangulat igazolja, hogy volt értelme a terveinknek és a programjainknak. Egyébként mi most felvágtuk a libapecsenyéhez szükséges mellehúsát, és ugye a népi jóslás azt mondja, hogy ha a liba mellecsontja világos színű, fehér, akkor enyhe havas tél lesz, amennyiben rozsdás színű, akkor zord, csapadékmentes telet várhatunk. Mi a két felszolgált liba csontja alapján azt mondhatjuk, hogy talán egy rövid ideig tartó zord időszak előtt állunk, és a csontok fehéres színe alapján reménykedünk benne, hogy ezúttal lesz lehetőségünk szánkózni is – hangsúlyozta Csípe Tímea.

Csípe Tímea ellenőrzi, hogy ízlik-e a gyerekeknek a libapecsenye és a libazsíros kenyér lila hagymával, a háttérben a Juhász zenekar hangol (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Csípe Tímea ellenőrzi, hogy ízlik-e a gyerekeknek a libapecsenye és a libazsíros kenyér lila hagymával, a háttérben a Juhász zenekar hangol (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A Tájházban a következő gyermekprogram már a karácsonyi előkészületek része lesz, vagyis az adventi időszakban szervezik meg.

– Minden adventi héten egy foglalkozást szervezünk, hétfőnként délelőtt és délután. A gyerekek egy óriáskoszorú elkészítésében is közreműködnek majd, ami a Tájház udvarában kap helyet. Ehhez november 29-éig, az első adventi foglalkozásunkig elkészítjük az alapot. Arra kérjük leendő vendégeinket, hogy már most kezdjenek gyűjtögetni olyan őszi terményeket, diót, mogyorót vagy mohát, borostyánt, amivel a december 20-án a zárórendezvényünk idejére felállított karácsonyfánkat feldíszíthetjük – tette hozzá Csípe Tímea.

A Tájház hat, elsősorban gyermekek számára megálmodott programját a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően tudják megvalósítani. Az e hónap utolsó hétfője után december 6-án, 13-án, illetve 20-án várják még a kicsinyeket az adventi programokra. A projektumnak köszönhetően népi fajátékokkal is gyarapszik a Tájház, a Művelődési Ház eszköztára, melyek elkészítésére a temerini Lukács Imre néptáncoktatót, foglalkozása szerint asztalost kérték fel a topolyaiak.