2024. március 29., péntek

Mekkora a légszennyezés mértéke Szabadkán?

Kedden a levegő minőségéről tartottak közvitát a Kortárs Galériában

Kedden este a Szolidaritás Szabadkai Polgárok Egyesülete és a Kerékpárral a tisztább levegőért mozgalom a szabadkai levegő minőségéről tartott közvitát a szabadkai Kortárs Galériában. A esemény részleteit Olajos Nagy Miklós, a Szolidaritás Szabadkai Polgárok Egyesület képviselője ismertette a sajtó képviselőinek.

– Mi folytatjuk az idén megkezdett projektumunkat, amellyel a városi önkormányzatnál pályáztunk, címe: A város légszennyezettségének mérése. Érdekes adalék, hogy az esemény helyszíne egy kulturális intézmény. Ez nem véletlen. A viszonyunk a természettel ugyanis az ember kulturált viselkedésének a függvénye. Szerintünk az embernek a természettel való összhangra kell törekednie. Fő javaslatunk, hogy a várost légszennyezést mérő eszközökkel fedjék le. A különböző médiafelületeken hallhatunk arról, hogy mekkora a légszennyezés mértéke Belgrádban és Újvidéken. Minket az érdekel, hogy mekkora a légszennyezés itt, Szabadkán. Úgy gondoljuk, hogy a város területén nincs elegendő mérőeszköz elhelyezve. A Belgrádi Nyílt Iskolával (BOŠ) közösen volt egy kezdeményezésünk, amelynek köszönhetően további négy ilyen mérőeszköz került kihelyezésre, s ezek azt mutatják nagy a város légszennyezése magas. Konkrétan, tizenegy nap volt nagyon szennyezett a levegő októberben. Az újvárosházánál, a Sonja Marinković Általános Iskolánál és a Közegészségügyi Intézetnél már kihelyeztük mérőeszközöket, de sokkal többre lenne szükség. Hogy hol kellene ezeket kitenni, ezt a szakértőknek kell megállapítani, de azt szorgalmazzuk, hogy ne csak a városban, hanem a környező településeken, például Csantavéren és Bajmokon is legyenek ilyen mérőeszközök. Az alkotmány ugyanis kimondja, hogy az állampolgároknak joguk van tájékozódni a környezetük állapotáról – nyilatkozta Olajos Nagy Miklós.

Goran Gabrić, a Kerékpárral a tisztább levegőért mozgalom elnöke kiemelte, hogy számos rövid és hosszú távú intézkedéssel javítani lehetne a város levegőjének minőségén.

– Többek között a városi közlekedés jelenti az egyik nagy problémát, a belső égésű motorok és a dízelmotorok. A levegő minőségét főképp fásítással, vagyis a zöld felületek növelésével lehetne javítani, valamint a kerékpárral való közlekedés népszerűsítésével. Természetesen támogatjuk a városi közlekedési infrastruktúra fejlesztését is, ami azt eredményezheti, hogy csökkenhet a forgalom a város központjában – mondta a mozgalom elnöke.

Az est folyamán Goran Gabrić és Mészáros László, a projektum koordinátora az AirVisual mobil-applikáció adatai alapján mutatták be, hogy a levegő átfogó méréseivel milyen adatokhoz és kimutatásokhoz lehetne hozzájutni.

Mészáros László kiemelte, hogy a valós idejű adatokra azért lenne szükség, hogy magas értékű légszennyezés esetén az illetékesek figyelmeztethessék az idős polgárokat, a gyermekeket és a krónikus betegeket. A közvita résztvevői többek között szorgalmazták, hogy az önkormányzat készítsen átfogó környezetvédelmi stratégiát, és készüljön el Szabadka légszennyezési térképe is.