2024. március 29., péntek

Humánus értékek terjesztése

A Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete számos akciót és képzést szervez novemberben

A Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete számára nincs olyan időszak, amikor tétlenek lennének. Fontányi Andor, a községi szervezet titkára arról számolt be lapunknak, hogy október vége, november eleje igen mozgalmas volt számukra.

– Október az idősek hónapja, és a hónap végén a nyugdíjas-egyesülettel egy közös akciót szerveztünk. A legidősebb lakosoknak és az idősebb Vöröskereszt-aktivistáknak jelképes ajándékcsomagot biztosítottunk. A község területén összesen 110 csomag került kiosztásra, amelyek édességet, élelmiszert tartalmaztak. Az idősek látogatását a nyugdíjas-egyesület tagjai és a Vöröskereszt aktivistái valósították meg. Emellett október végén megkezdődött az élelmiszer- és higiéniai csomagok osztása, ebbe szintén aktívan bekapcsoltuk a nyugdíjas-egyesületeket. A község mindhárom településén a nyugdíjas-egyesületek 30-30 idős háztartást javasoltak ezekre a csomagokra. Emellett a bácsfeketehegyi és a szeghegyi iskolában elkezdődött egy hosszabb programsorozat megvalósítása. A program elnevezése: Humánus értékek terjesztése, ez egy műhelymunka-sorozat, amely során a diákok olyan témákkal ismerkedhetnek meg, mint pl. a kulturális különbségek, a tolerancia, az erőszakmentes kommunikáció, konfliktuskezelés, stb. – mondta el a titkár, majd még hozzáfűzte, hogy az előadás-sorozatnak hét állomása lesz, aminek a felét már megtartották.

A Vöröskereszt állandó feladata a rászorulók segítése, erre irányulóan több programja is van a községi szervezetnek. Emellett az aktuális témák kapcsán képzéseket is szerveznek – tudtuk meg Fontányitól.

– A népkonyhaprogramon keresztül napi 200 adag egytálételt osztunk a hét minden munkanapján. Emellett aktívan foglalkozunk használtruha-gyűjtéssel és -osztással, valamint az élelmiszer- és higiéniai csomag kiosztása is folyamatban van. Akinek segítéségre van szüksége az említett dolgok kapcsán, az bátran forduljon a Vöröskereszthez. Azon vagyunk, hogy mindenkinek a legmegfelelőbb segítségnyújtási formát biztosítsuk. November a függőségi betegségek hónapja, ennek kapcsán a tartományi Vöröskereszt képzést szervez fiatal aktivisták számára a hétvégén. Ezen községünk fiatal önkéntesei is jelen lesznek, a hónap hátralévő részében pedig ezzel kapcsolatban előadásokat fogunk tartani a község általános iskoláiban. Emellett hivatalosak vagyunk a magyarkanizsai Vöröskereszt egy képzésére, amely balesetek életszerű szimulálására és a „sérülések" elkészítésére irányul – számolt be a titkár, majd hozzáfűzte, hogy a tartományi Vöröskereszt egy találkozóján is részt fognak venni.

A szervezet egyik legjelentősebb tevékenysége a véradási akciók szervezése, legutóbb november 5-én tartottak véradási akciót a község mindhárom településén. Összesen 45 véradó adott vért. Fontányi elmondta, fontolóra vették, hogy a véradók javaslatára megváltoztassák a véradási akciók menetét. Többen kérték, hogy az akciókra hétvégén kerüljön sor, és ne egy napon legyen mindhárom településen.

Fontányi végül fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Vöröskereszt községi szervezetének minden segítség jól jön a munkája során. Adományokat várnak a népkonyhaprogram ételminőségének feljavítására, elsősorban zöldségekre és tartós élelmiszerekre van szükségük.

Az étel szállítása is nagy kihívást jelent, mert a gépjárművük nem megfelelő erre a célra, és az állapota is igen rossz. Épp ezért sürgősen szükségük lenne egy megfelelő járműre, amely alkalmas teher- és utasszállításra is.