2024. április 26., péntek

Hímzőtanfolyam és ünnepi kiállítás

Adán újrakezdték a munkát a kézimunkázók az I. helyi közösségben

Az Adai I. Helyi Közösség Hagyományápoló Csoportja az ősszel újrakezdte a tevékenységét, amit a járványhelyzet miatt hosszabb ideig kénytelenek voltak szüneteltetni. Pál Edit, az egyesület alelnöke és a kézimunkázócsoport vezetője elmondta, hogy a hagyományos tevékenységük mellett folytatják a hímzőtanfolyamot, amelynek keretében tartanak majd stúdiófoglalkozásokat, valamint december elején rendezik meg a hímző- és karácsonyi kiállítást az I. helyi közösség nagytermében.

– Két év kiesés után kezdtük újra a munkát. A vezetésemmel 2019-ben elkezdtük a hímzésoktatással foglalkozó projektumot. A komádi hímzést kezdtünk el tanulni, de sajnos közbeszólt a vírushelyzet, ezért csak az idén szeptemberben tudtuk folytatni a munkát – mesélte Pál Edit.

– Viszont még így is előfordult, hogy egy-két tag megbetegedett, köztük jómagam is, ezért kicsit tolódott a munka menete. A Magyar Nemzeti Tanácstól és Ada község önkormányzatától kapott támogatásnak köszönhetően folytatjuk a hímzőtanfolyamot, valamint minőségi anyagokat tudtunk vásárolni, amiből ingeket szeretnénk készíteni. Mindenki a saját ízlése szerint választja ki a motívumot, viszont az ingek népi jellegűek, amihez tartozik majd egy szoknya is. Ez lesz egyébként a viselete a kézimunkázócsoportnak. Jelenleg mintegy 10 fő vesz részt a munkában és dolgozik aktívan a csoportban.

A projektum mellett készülünk Mikulás napjára és a karácsonyra, így az ünnepkörhöz kapcsolódó kézimunkákat és díszeket is készítünk, amit szintén bemutatunk a kiállításon. Az ingeket már kiszabtuk, és az asszonyok megtervezték, hogy milyen motívumot szeretnének hímezni. Az ízlésük eltérő, van, aki hagyományos motívumot dolgoz fel, van, aki nagyanyáink hagyatékából választott, tehát többféle van.

Ha a járványhelyzet megengedi, akkor az ingek megtekinthetők lesznek december elején Adán a kiállításunkon, amelynek A nő lesz a címe. Szeretnénk megmutatni, hogy a hagyományok alapján nagyanyáink mit hímeztek a maguk idejében, valamint jelenleg mit készítünk, illetve mit szeretnénk újra feldolgozni. Az elfelejtett motívumokat szeretnénk újra megjeleníteni a viseleten, az ingeken, a blúzokon, a szoknyákon és a táskákon. A hímzésbe szeretnénk minél nagyobb számban bevonni a fiatalabb korosztályok tagjait is. Néhány fiatal érdeklődik a hímzés iránt, valamint szeretne tanulni, és kipróbálná a tehetségét. Az érdeklődők kivétel nélkül nők, de ha férfi szeretne hímezni, akkor szívesen látjuk, hiszen bárki kipróbálhatja.

A hímzőtanfolyamot az igényektől függően szerdánként 16 órától tartjuk meg az adai I. helyi közösség épületében. A terveink között szerepel, hogy szombatonként majd szervezünk stúdiófoglalkozásokat, amelyre más helységekből is várunk asszonyokat, akiket érdekel a hímzés világa – nyilatkozta Pál Edit, és hozzátette, hogy a kézimunkáikat szeretnék bemutatni más kiállításokon is az országban.