2024. április 19., péntek
SPORTBULVÁR

Roy Jones Jr. Szerbiába küldené a fiát

A Belgrádban zajló ökölvívó-világbajnokság apropóján hazánkba látogatott Roy Jones Jr. amerikai bokszolólegenda, aki négy különböző súlycsoportban is világbajnoki címig jutott. Az 52 éves sztár csak 2018-ban fejezte be profi karrierjét, most pedig a vb egyik meghívott sztárvendégeként érkezett a szerb fővárosba, ahol a torna szünnapján nyilvános edzést is tartott a sport iránt érdeklődőknek olyan hozzá hasonló legendák társaságában, mint Egor Mehontsev és Roberto Cammarelle. Jones azonban ezt követően a mikrofon elé állva mégsem az ökölvívásról, hanem meglepő módon egy másik sportról, a kosárlabdáról kezdett el áradozni. „Nagyon jól érzem magam itt Belgrádban, az emberek csodálatosak, minden remek – áradozott. – Elmentem a Partizan kosárlabdacsapatának mérkőzésére is, és ez volt az egyik legjobb meccs a legjobb szurkolói hangulattal, amit valaha láttam. Miután megtudtam, hogy a helyszín, a Pionir Csarnok az ország kosárlabdaéletének legendás helyszíne, azt szeretném, ha a fiam, a kosárlabdázó Roy Jones III. is Belgrádba jönne játszani, mert szerintem ez tökéletes hely lenne számára.” Jones a Partizan és a Joventut közötti Eurokupa-mérkőzést tekintette meg, amelyen a hazaiak drámai végjátékban fordítottak, és végül egyetlen ponttal nyertek. Még emlékezetesebbé tette számára az eseményt, hogy a csapat egy, a nevével ellátott Partizan-mezzel is megajándékozta őt a kezdő sípszó előtt.

„Magyar” bajnoki cím Kanadában

Október elején zárult Ontario állam keleti térségének bajnoksága, ami a kanadai labdarúgás harmadik osztályának felel meg. A kilenctagú mezőnyben a bajnoki címet az ottani magyarok klubja, a Toronto Vasas szerezte meg, amely az utolsó előtti fordulóban, egy hazai 3:1-es győzelemmel biztosította be elsőségét. A klubot 2003-ban alapították Kanadában élő Vasas-érzelmű magyarok, és a csapat az első években a futsalbajnokságban versenyzett. A 2010-es évek elejétől a piros-kékek áttértek a nagypályás labdarúgásra, majd a klub 2015-ben egyesült a szintén magyar alapítású Hungaria FC-vel, és ez a formáció, teljes nevén a Hungaria Toronto Vasas FC nyerte meg október elején a kelet-ontariói bajnokságot. Torontóban és környékén egyébként kb. hatvanezer magyar él, így nem meglepő, hogy a torontói Vasas játékosainak kétharmada is magyar származású. A klub az alapítása óta kapcsolatban áll a budapesti nagy testvérrel, az évek során az angyalföldiek több legendás játékosa és edzője is segítette a torontói egyesületet.

A VAR-nak támadtak a szurkolók

A játékvezetőt érő atrocitások 21. századi formája jelent meg Brazíliában, ahol a dühös szurkolók nem a bírónak, hanem a videobírónak, vagyis a technikának estek neki a mérkőzés lefújása után. A labdarúgó első osztályban a kiesés elkerüléséért küzdő Gremióhoz a Palmeiras látogatott, a mérkőzés pedig vitatott körülmények között zárult 3:1-es vendéggyőzelemmel. A 86. percben, még 2:1-es hátrányban a Gremiótól Elias Alves belőtte az egyenlítő gólt, azt azonban a VAR általi ellenőrzés nyomán végül les miatt érvénytelenítették. A hazai szurkolók egy csoportját annyira feldühítette az egy pont elvesztésével járó ítélet, hogy a lefújást követően a pálya mellé futottak, és az ott elhelyezett VAR-monitort, valamint annak állványát kezdték el szétrombolni, amiért az számukra rossz döntést mutatott a játékvezetőnek. Ezt követően a lelátón is zajlottak még komikus jelenetek, ahol a szurkolótáborokat elválasztó fal mellett átnyúlva próbáltak néhányan ökölharcot vívni… A Gremio hét pontra van a bennmaradástól az első ligában, pedig olyan játékosaik vannak, mint a két ex-bayernes, Douglas Costa és Rafinha. Az idényt a legendás Luiz Felipe Scolari vezetőedzővel kezdték meg, de tőle októberben megvált a klubvezetőség.

Nem kötelező többé a bikini

Nagy port kavart még júliusban az az eset, amikor megbírságolták a norvég női strandkézilabda-válogatottat, amiért a kötelezően előírt bikini helyett rövidnadrágban léptek pályára. Játékosonként 150 eurós büntetést kaptak a norvégok a szabályszegésért, de a norvég szövetség előre jelezte, hogy bármekkora pénzbüntetést kifizetnek, és már többször is kérték 2006 óta, hogy hadd játszhassanak a kéziseik sortban a túl sokat mutató bikini helyett.

A most meghozott új szabály értelmében a jövőben már nem lesz kötelező a túl pici ruha a strandkéziseknek, helyette testhez feszülő sortot és testhez feszülő felsőt kell hordaniuk a sportolóknak 2022 januárjától.
A norvég kézilabda-szövetség elnöke üdvözölte a szabálymódosítást, és szerinte ez egy lépés afelé, hogy egyenlően kezeljék a sportolókat. Egyébként a férfi és a női kötelezően előírt felszerelés között még mindig van különbség, hiszen a nőknek muszáj feszülős nadrágban játszaniuk, míg a férfiak sima rövidnadrágban léphetnek pályára.