2024. április 18., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Az exe

Volt házastársára, élettársára, szeretőjére „az exem” hivatkozással utal a ma embere: Kikészít az exem! – Nincs szükségem rá, hogy egy szakítás után közösen szidjuk az exem! – Az exem tönkre akarja tenni az új kapcsolatomat! – Én elhiszem, hogy a pasik a fiatal nőket keresik, de meglepett, hogy az exem ilyen fiatal nőt vett el feleségül. – Nem akartam, de megtörtént: beleszerettem az exem öccsébe. – Depressziós az exem. – Az exem összeházasodott a barátnőmmel. – Ha azt mondom, hogy az exem visszatért, akkor lehetővé teszi, hogy egy történetet kezdjen azzal a személlyel, akit szeret.

Gyakran második személyű alakban élnek vele a beszélők: Házasság első látásra: Robi exe is képbe kerül. – Írd le az exed hibáit is. Talán nem jó időben találkoztatok, de lehet, hogy a céljaitok voltak eltérőek. – Ha viszont többnyire pozitív élményeid vannak a kapcsolatról és komolyan vissza akarod szerezni exed, akkor mindenképpen adj egy esélyt a dolognak. – Gondolod, hogy az exed visszakérne? – Tudom, hogy Ross és az exed ugyanabban a motoros bandában voltak. – Ha szidod az exed, az rólad is sokat elárul, ugye tudod? – A leggyakoribb jelek, amelyek szerint exed úgy tesz, mintha túl lenne rajtad. – Ha az exed úgy érzi, hogy bármikor visszakaphat, nem fog vágyni rád. – Amennyiben az exed többször is lájkolja a fotóidat, kommentel a bejegyzéseid alá, úgy szinte biztos, hogy még mindig te jársz a fejében, ... – A legérdekesebb talán, ha az utóbbi időben gyakran megjelenik az álmodban az exed. – Ha az exed miatt sírsz, sikeresebb lehetsz a fogyásban – állítja egy tanulmány. – Az exed vegyes jeleket küld neked, és teljesen csalódott vagy, mert nem tudod kitalálni, hogy mit akar mondani? – Vedd figyelembe az exed hibáit és hozzáállását! – Erről árulkodik, hogy hogyan jellemzed az exed. Többet mond el rólad, mint a korábbi partnereidről.

Egyes szám harmadik személyben is szokták említeni: Az exe nevén szólított, ez gáz? – Aki arra számít, hogy újra összejön a volt párjával, könnyen értelmezheti az exe jelzéseit kétértelműnek. – Te randiznál valakivel, akinek az exe ezt írja neked? – Az exe miatt áll bosszút a pasikon Noomi Rapace. – Elárulta Selena Gomez: bántalmazta őt az exe! – Berki Krisztián is bevallotta, egyik exe egy kamu terhességgel akarta visszaszerezni őt. – Aggodalomra adhat okot, ha túlságosan szoros maradt közöttük a kötelék, tehát az exe még mindig körüllengi a mindennapjaitokat.

Az exe a ’korábbi’ jelentésű késő latin ex- származéka, tisztséget jelölő összetételekben fordul elő: exkirály, ex-miniszter, ex-bajnok stb.