2024. április 25., csütörtök

Mit jelent a globális felmelegedésben 2 vagy 4 fok?

Egymilliárd ember fog szenvedni az extrém hőségtől, ha 2 Celsius-fokkal emelkedik a globális hőmérséklet, figyelmeztet a brit meteorológiai szolgálat (Met Office).

Egymilliárd embert közvetlenül sújt elviselhetetlen hőséggel a klímaváltozás, ha a földi globális hőmérséklet 2 Celsius-fokkal emelkedik a tanulmány szerint, amit az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye Glasgowban zajló 26. konferenciáján (COP26) mutattak be.

Elemzők szerint ugyanakkor a COP26 résztvevő országai által a klímaváltozás mérséklése érdekében legutóbb tett vállalások 2,4 Celsius-fokos, tehát jóval a biztonságos szint (1,5 fok) feletti globális hőmérsékletemelkedést okoznak ebben az évszázadban.

Az új vállalásokkal is a szükséges duplája a kibocsátás

A Climate Action Tracker (CAT) kutatói koalíció szerint az országok azon vállalásával, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ra jelentősen csökkentik, a Föld még mindig jóval nagyobb mértékben fog felmelegedni 2100-ra, mint ahogy azt az ENSZ célul tűzte ki.

Az új vállalásokkal is „nagyjából kétszer annyit fogunk kibocsátani 2030-ban, mint amennyi kellene az 1,5 Celsius-fokos határérték tartásához" - vélik a CAT elemzői.

Az extrém hőség értelmezéséhez új fogalom a wet bulb

A Met Office az úgynevezett wet bulb hőmérsékletet számította ki, mely a hőség és a nedvesség kombinációjával születik.

Melegebb hőmérsékleten az emberi test hűtése kizárólag a bőr felszínén keletkező izzadságcseppek elpárologtatásával lehetséges.

A lehető legalacsonyabb hőmérsékletet, amelyet víz párologtatásával a levegő adott körülményei között el lehet érni, wet bulb hőmérsékletnek (WBT) hívják. 

Ha ez eléri a 35 Celsius-fokot, a test nem képes izzadással hűteni magát, és még az árnyékban ülő egészséges emberek is meghalnak hat órán belül.

A Met Office elemzése 32 Celsius-fokban határozta meg a WBT-t, ezen a hőmérsékleten a dolgozóknak rendszeresen pihenniük kell a hőkimerültség elkerülése érdekében, évente legalább 10 napot.