2024. április 24., szerda

Friss bajnokok a friss akadémián

Nemzetközi siker, magyarkanizsai fejlesztések

A közelmúltban Újhelyi Evelin birkózó Balkán-bajnok lett az U-15-ös megmérettetésen, Fábián Orsolya és Losonc Szabolcs a második helyen végeztek a junior mediterrán bajnokságon, Rekecki Botond kadet pedig bronzérmet szerzett. Ez szolgáltatta az egyik apropót arra, hogy a magyarkanizsai polgármester, Fejsztámer Róbert látogatást tegyen a még nagyon új épületben, a másikat pedig a Vajdasági Birkózóakadémia körüli építkezések.

Épp, hogy csak elkezdődött a tanév és a munka az akadémián, máris jó hírekről tudtak beszámolni. Ahogy Bálint Zoltán igazgató elmondta, minden okuk megvan az örömre.

– Jelen pillanatban az iskolai szünet okán napi két edzést tartunk az akadémiai tagoknak, úgyhogy kis edzőtábornak is nevezhető ez a hét. Egyébként heti 6-8 edzés a jellemző, mert abban a fázisban vagyunk, hogy felhozzuk őket arra a szintre, amikor igazán terhelhetőek. Ami a sikereket illeti, nagyon nagy elégedettséggel tölt el minket, hogy az akadémián eltöltött idő máris meghozta a gyümölcsét, ugyanis érmekkel tértek haza a bajnokságokról. Az elmúlt két hónap alatt kikristályosodott, hogy az idei látogató 30-40 és az itt bennlakó 24 gyerek között kivételes tehetségek vannak – hangsúlyozta Bálint Zoltán, aki azt is hozzátette, hogy jövőre az anyaalapítvány Kozma István Magyar Birkózó Alapítvány tagjaival közösen fognak edzeni úgy Budapesten, mint Magyarkanizsán, de egy horvátországi birkózóiskolával és a temesvári akadémiával is együttműködnek majd!  A szakmai sikerek mellett az is feltűnhet az akadémia környékén járóknak, hogy kinti aktivitás is zajlik, mégpedig infrastrukturális értelemben, amit az önkormányzat finanszíroz. Ennek okán az akadémia körüli sár két héten belül eltűnik, de a kinti fittnesspark és az útburkolatok és a parkolók is készülni fognak hamarosan. Ennek kapcsán az akadémiára látogató Fejsztámer is nyilatkozott, aki abbéli örömének és bizakodásának adott hangot, miután gratulált a fiataloknak, hogy lassan minden hónapban találkozásra van okuk.

– Az előző ötven év is meghatározó volt a város számára, ami a birkózást illeti, de az utóbbi időszak is azt bizonyítja, hogy a kimagasló eredmények büszkévé teheti a községet és indokolttá azt az infrastrukturális beruházást, ami zajlott és zajlik. Ahogyan fejlődik a klub, úgy fejlődik az akadémia is. Az út-, a parkolói és a kommunális infrastruktúra most épül, ami egy negyven millió dináros beruházás, melyet az önkormányzat biztosít a befejezéshez – tájékoztatott a polgármester, aki abbéli reményének adott hangot, hogy a munkálatok az év végéig be is fejeződnek,

A bajnokok közül Újhelyi Evelintől tudtuk meg, milyen eredményt ért el, amire méltán büszke lehet ő maga, de az egész közösség is.

– A Balkán-bajnokság első helyezettje lettem, ami nagyon örömmel tölt el. Sokat készültem a versenyre, és mivel itt az akadémián is sok lány van, kellőképpen eleget tudtam edzeni, az sem mellékes, hogy itt nagyon jók a feltételek a felkészüléshez. Napi két edzéssel készültem a versenyre, mely kategóriában öt meccset mérkőztem, három görög és két makedón ellenfelem volt. A döntő meccsben négy nullára győztem, nehéz mérkőzés volt, de sikerült – mesélte a bajnoklány.