2024. április 23., kedd

Kamenov: A Moderna vakcina beadásáról az orvosok döntenek

Borislav Kamenov immunológus az N1 műsorában élőben kijelentette, hogy az immár Szerbiában is elérhető Moderna védőoltás a harmadik leggyakrabban használt vakcina a világon, valamint azt is, hogy nagyon gyakran használják sok országban, különösen az USA-ban, ahol gyártják. Felhívta a figyelmet arra, hogy azok a polgárok, akik ezt a vakcinát választják, először konzultáljanak az orvosukkal, mert erős alapimmunitással kell rendelkezniük ahhoz, hogy az oltást megkaphassák.

– Nem az antitestestet visszük be, ahogyan korábban, hanem az mRNS-t, amely hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet előállítsa az antitestet. Gyakorlatilag a vírus sejtbe jutásáért felelős részének az utánzata. Ez az oka annak, hogy a Pfizer nagyon különbözik a Modernától. Például a Pfizer kb. 30 mikrogrammot tartalmaz, míg a Moderna 100-at. Három és félszer több mRNS-t tartalmaz, mint a Pfizer.
A tesztek kimutatták, hogy a Moderna vakcinájával beoltottak legalább két és félszer több antitesttel rendelkeznek, mint azok, akiket Pfizerrel oltottak be – magyarázta a szakember.
Hozzátette, hogy ez nem azt jelenti, hogy a Modernát kell választani a Pfizer helyett, csak felelősségteljes döntést kell hozni, hiszen az, hogy a szervezet mennyire fogadja be a vakcinát, nagyban függ az alapimmunitástól. Ha az alapimmunitás nem elég erős, akkor a személy immunitást létrehozó képessége is drasztikusan lecsökken.
– Ezért fontos, hogy az orvosok határozzák meg, hogy ki veheti fel – zárta Kamenov.