2022. augusztus 14., vasárnap

Az emlékezés az emberi létezés biztosítéka

Zentán ma este gyertyás felvonulással egybekötött kegyeletteljes megemlékezést tartottak az 1944 őszén elkövetett magyarellenes atrocitások áldozatainak emlékére. A Szent István-kápolnában megtartott gyászmise után az egybegyűltek égő gyertyákkal a kezükben vonultak a Tisza-parton lévő emlékhelyhez, az ártatlan áldozatok egykori vesztőhelyére, amelyet 2007 óta egy kopjafa jelöl. A 77 évvel ezelőtti tragikus eseményekről Homolya Ákos, Zenta község tanácsának a tagja emlékezett meg:
– minden ember, minden nemzet életében felvirrad a nap, amikor meg kell érteni, hogy semmire és senkire nem számíthatunk – idézte Márai Sándort Homolya, s elmondta, hogy Zenta történelmében a viharos évszázadok során sokszor virradt fel ilyen nap: megrázó, sorsdöntő, embert próbáló 20. század is bővelkedett ilyen napokban, s a II. világháború és az ezt követő „felszabadulás" sok polgártársunk számára idézett elő kegyetlen halált, de 1944 ősze hozta el igazán Zentára a háborús időszak kegyetlenségét, és borzalmait, amikor is a magyarellenes atrocitásokban 124 magyar embert öltek meg, vagy pedig tűnt el az atrocitások ideje alatt.

Fotó: Horváth Zsolt
Fotó: Horváth Zsolt

Homolya beszédében egyben kihangsúlyozta, hogy a mai és a jövőbeni nemzedékek számára az egyik legfontosabb feladatként a méltó emlékezést kell tartani, majd pedig Fenyvesi Ottó költőt idézve kiemelte, hogy az emlékezés az emberi létezés biztosítéka. Az önmegalkotás eszköze: belőle jön létre az egyéni és a közösségi identitás.
– Tehát a délvidéki magyarság, s ezen belül a zentai magyarság megmaradásának a záloga a múltunk egyik emléke, a 44-es megtorlás. Hiszen a nyelv, a kultúránk, a vér mellett ez az a kapocs, mely bennünket összeköt, megtartja, sőt fejleszti közösségünket, identitásunkat, meghatározva jövőnket itt Zentán, a Tisza-mentén – mondta a községi tanácstag.