2024. április 19., péntek

Újjászületett középiskola

Vége felé közelednek a munkálatok az újvidéki Isidora Sekulić Gimnáziumban

Igor Mirović tartományi kormányfő és Miloš Vučević, Újvidék polgármestere kedden körsétát tett a felújítás alatt lévő, belvárosi Isidora Sekulič Gimnáziumban. A munkálatok legnagyobb részét befejezték a kivitelezők, a parkettet is átlakkozták már, csak apróbb simítások maradtak még hátra, úgyhogy a téli szünet után már itt ül padba az intézmény 1050 diákja.

A gimnáziumban végzett újjáépítés költségeit a tartományi kormány és a városi önkormányzat közösen pénzelik, az elképzelés megvalósítására a két politikus sikeres együttműködésük kitűnő bizonyítékaként tekint. A tanintézményben korábban 2480 négyzetméteren folyt az oktatás, miután ismét megnyitják, januárban a tantermek és az egyéb helyiségek alapterülete már 3223 négyzetméter lesz.

Az önkormányzat és a tartományi kormány vezetői elégedettek az Isidora Sekulić Gimnáziumban végzett munkával (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Az önkormányzat és a tartományi kormány vezetői elégedettek az Isidora Sekulić Gimnáziumban végzett munkával (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Ez 743 négyzetméteres bővítést jelent: az öt új tantermet egy, a tetőrészre ráépített emeleten alakították ki. A folyosókat, az ajtókat és ablakokat, mindent felújítottak, szinte csak az iskolaharang maradt a régi, egy nagy anyacsavarral a harangnyelv helyett. Hatalmas előrelépést jelent a külső lift megépítése, amelynek köszönhetően ezentúl a mozgássérült, kerekes székben ülő diákok is részt vehetnek az órákon.

A légkondicionáló rendszert központosították, a folyosók ablakaiba korlátféleségeket szereltek, így a gimnazisták nem fognak kiesni, ha a szünetekben ezek körül tolakszanak. Az épület kinézetét is módosították, modern vonalvezetést kapott a homlokzat, az iskola teljesen újjászületett.

– A város oktatási rendszerében ez talán a legösszetettebb és legnagyobb idei beruházás, 365 millió dinárról van szó. A limáni balettiskola többe került ugyan, de azt a semmiből kellett megépíteni, itt viszont a már meglévő épületet rekonstruáltuk és bővítettük ki, a meglévő, hasznos terület egyharmadával. Mindenképp szükség mutatkozott a bővítés iránt, hiszen a városban évről évre növekszik az érdeklődés a gimnáziumi irányzat iránt. Itt mutatkozik talán a legkifejezettebb érdeklődés – véli a polgármester.

Az újvidéki önkormányzat és a tartományi kormány közös, sikeres erőfeszítéseinek legjobb példája ez a beruházás. Jövőre belekezdünk a telepi Laza Kostić Gimnázium tornatermének az építésébe, a Szatellit városrészben pedig egy teljesen új iskolát fogunk építeni. A Svetozar Marković Gimnázium korszerűsítése is a terveink között szerepel – jelentette be Mirović kormányfő a látogatás során.

Az említett jövőbeni beruházásokat annak a stratégiailag igen jelentős dokumentumnak az aláírása után fogják megvalósítani, amelyet hamarosan ellátnak kézjegyükkel a tartomány és az önkormányzat illetékesei. Ennek az együttműködési alapszerződésnek köszönhetően több területen a mostaninál még szorosabbá válhat a két kormányszint együttműködése a következő ötéves ciklusban.

A liftet az iskolaépületre kívülről építették rá, a kerekes székben ülők is igénybe vehetik majd (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A liftet az iskolaépületre kívülről építették rá, a kerekes székben ülők is igénybe vehetik majd (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Az Isidora Sekulić Gimnázium diákjai az elmúlt időszakban az I. Péter Király sugárúton lévő Gépészeti Szakközépiskola épületében hallgatták óráikat. Ružica Vukobratović, a gimnázium igazgatónője szerint az új helyiségek jelentősen növelik majd a tanítás színvonalát, mindenekelőtt az iskolaórákon kívüli aktivitásokra gondol, ilyen programokból ugyanis 38-at szerveznek itt. Külön, szakosított tantermünk lesz arra célra, hogy felkészítsük diákjainkat a különböző versenyeken való részvételre, és egy új könyvtárhelyiségünk is.

Az elmúlt hat évben nyolc új osztályt nyitottunk meg iskolánkban, amely a nemzetközi együttműködésről híres. Orosz, német, angol, román és magyar partnereink vannak, a 3K, azaz a Konferencia-Kultúra-Komputer hálózaton belül – emlékeztetett az igazgatónő, majd köszönetet mondott a támogatásért.

A jó munka akár késhet is
Újságírói kérdésre válaszolva Mirović kormányfő elmondta, hogy igaz ugyan, hogy a munkálatok befejezése kissé kitolódott a tervezett határidőhöz képest, és a költségek is megnövekedtek utólag, de ez mellékessé fog válni, amint a diákok és a tanárok beköltöznek az új iskolaépületbe: tartsuk szem előtt azt, hogy az egész országban átfogó, építkezési munkálatok folynak, az építőanyag ára átlagban 30 százalékkal megnőtt, és azt is, hogy az újjáépítés során további, pótmunkálatokat rendeltünk meg.

Csillog a padló, az új tantermekben csapok és mosdók is vannak (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Csillog a padló, az új tantermekben csapok és mosdók is vannak (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Mindez a kivitelezőket mentesíti a késés miatti felelősség alól. Ha valamit jól elvégeznek, akkor nem kellene utólag elemezni a dolgokat, az a legfontosabb, hogy a diákok a második félévben már itt tanulhatnak – véli Mirović.

Az M Stúdió M Stúdió marad
Igor Mirović kormányfő bejelentette azt is, hogy hamarosan, pár héten belül megkezdődik az Újvidéki Egyetemista Otthon kiépítése, jövőre pedig az M Stúdió újjáépítse: Az M Stúdió M Stúdió marad, csak újjáépítjük, a 2021 Múzeummal együtt, minderre már megjelöltük a pénzt a költségvetésben. Ezt tehát a kormány finanszírozza, ilyen módon támogatjuk a város fejlődését, hiszen Újvidék nagy mértékben hozzájárul a tartományi kassza feltöltéséhez – mondta a kormányfő.