2024. március 29., péntek

Nagy az érdeklődés a harmadik védőoltás iránt

Szabadkára is megérkezett a Moderna vakcina

Hosszabb sor alakult ki a napokban a szabadkai újvárosházán kialakított oltópont bejárata előtt. A polgárok már a reggeli órákban az ajtó előtt várakoznak azért, hogy felvegyék a védőoltás valamelyik dózisát. A lakosok továbbra is az orosz Szputnyik V, a kínai Sinopharm vagy a német Pfizer-BioNTech vakcinák közül választhatnak, keddtől pedig a Szabadkai Egészségházak oltópontjára is megérkezett a Moderna oltóanyaga – nyilatkozta lapunknak Ivanka Beoković, a Szabadkai Egészségházak igazgatónője.

– Naponta 400–500-an kérik az oltások valamelyikét. Ez a szám azt mutatja, hogy valamennyire növekedett az érdeklődés az oltások iránt, viszont az is elmondható, hogy főként a harmadik dózisért állnak sorba a szabadkaiak az oltóponton. Eddig mintegy 18 ezren vették fel a harmadik oltást, ami a szabadkai lakosság 16 százalékát teszi ki. Az első dózist naponta 60 polgár kéri, ami nem számít alacsony számnak, viszont nem nevezhető elegendőnek ahhoz, hogy az arányok növekedjenek. Az első dózist jelenleg a lakosság csaknem 41 százaléka vette fel, ahhoz pedig, hogy a lakosság számának a felét elérjük, naponta legalább 100–120 polgárnak kellene kérnie a vakcinát. Igazából még ez a szám is kevésnek számít, mert volt olyan időszak, amikor naponta 800 oltást adtunk be. Az eddigi három oltóanyag mellett most a Moderna is elérhető, ebből a fajtából 20 került Szabadkára, azzal, hogy akkor kezdődhet meg a beadása, ha a legalább 10-en jelentkeznek – mondta az igazgató.

Az oltóponton hat orvosi csapat dolgozik, három délelőtt, három pedig a délutáni órákban fogadja az oltakozni vágyókat.

– Összesen hat csapat van az újvárosházán, az orvosokon kívül minden csapatban nővérek és a felvételt végző alkalmazottak dolgoznak. Hétköznapokon két váltásban, délelőtt és délután fogadják a pácienseket, a hétvégén pedig csak 7-től 14 óráig adják be az oltást – foglalta össze Ivanka Beoković.

A szabadkai Covid-rendelő továbbra is a hét minden napján 7 és 22 óra között fogadja a pácienseket. Mint az igazgató elmondta, a múlt héten több mint 2100 lakos látogatott el a rendelőbe.

– Eddig naponta 400 vagy ennél is több beteget láttak el a Covid-rendelőben, hétfőn pedig 350-en mentek el koronavírustesztre, tehát bizonyos enyhülés tapasztalható, de ez még mindig magas szám. Továbbra is sok a fertőzött, hiszen naponta legalább 90 polgárnak pozitív a tesztje – számolt be az igazgató.

Ivanka Beoković elmondta, hogy az új hullám fertőzötteire jellemző az orrfolyás, a láz és a köhögés tünete, ezért azoknak, akik ilyesmit tapasztalnak azt javasolja, keressék fel a rendelőt.

– Legalább 90 Covid-pozitív pácienst utalunk hetente kórházi kezelésre, a sürgősségi szolgálat pedig a múlt héten 45 koronavírussal fertőzött pácienst szállított a kórházba. Állapotuk olyannyira elhanyagolt volt, hogy nem volt idő arra, hogy a rendelőből utaljuk őket át a kórházba. Naponta 7-9 ilyen esetünk van – magyarázta az igazgató.

Hozzátette, hogy nagy a nyomás az egészségügyi dolgozókra, a Covid-rendelőben tizenegy orvosi csapat dolgozik, az oltóponton pedig hat.

– Ezekben az orvosi csapatokban azok dolgoznak, akik eddig az általános orvosi rendelőkben tevékenykedtek, így néhány helyen megfeleződött az egészségházak dolgozóinak a száma. Ehhez a létszámcsökkenéshez még az orvosok vagy az egészségügyi dolgozók megbetegedése is hozzájárult. A kollektívára nagy a nyomás, nem mehet senki szabadságra, pedig majd két éve tart ez az állapot. Sajnáljuk, hogy a lakosoknak várakozniuk kell, de sehol nincs elegendő számú orvos. Ezúttal is arra kérjük a polgárokat, hogy legyenek türelmesek, és a helyzetre való tekintettel legyenek megértőek – nyilatkozta az igazgató.