2024. április 23., kedd

Utakat újítanak fel Csóka községben

Feketetó és Egyházaskér között tavaszra új út épül

Amint arról már lapunkban korábban beszámoltunk, Csóka községben folyamatban van több helyi és regionális út felújítása. Hódegyházán tavaszra megkezdődhet a több mint 400 méter hosszú Iskola utca aszfaltozása. Az önkormányzat már tartományi támogatásból biztosította a beruházáshoz szükséges pénzeszközöket, és kiírta a közbeszerzési pályázatot az útépítés kivitelezésére.

A legkedvezőbb árajánlat kiválasztása után megkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok.

Amint azt Balázs Ferenc, a csókai polgármester tanácsadója elmondta:

– Évek óta rossz állapotban van a Feketetó és Egyházaskér (Verbica) közötti keskeny betonos út, aminek a kiszélesítése és aszfaltozása évtizedek óta húzódik, halasztódik. Fontos lenne mihamarabb felújítani ezt a 6,5 kilométer hosszú, második kategóriában tartozó, 104-es számú közutat. Amióta megnyílt a Rábé és Kübekháza közti kishatárátkelő, Magyarország irányába Nagykikindáról erre vezet a legrövidebb út. Egész Bánát, főleg Közép-Bánát számára nagyon nagy jelentőségű ez az útvonal, a személy- és teherforgalom szempontjából egyaránt – fogalmazott Balázs Ferenc, és hozzátette, jó hír, hogy a csókai kataszteri hivatal elvégezte a terepi felmérést a Feketetó és Egyházaskér közti betonút mentén. Ezt azt jelenti, hogy az utat szegélyező parcellák tulajdonosait egymás után hívják be a kataszteri hivatalba, és megkezdik az út két oldalán a kiszélesítéséhez szükséges földterület kisajátítását. Amikor befejeződik a kisajátítás folyamata, a jövő év elején megkezdődhet az útszakasz teljes felújítása.

– Egyházaskértől továbbhaladva Podlokányon át Oroszlámos felé aszfaltozott út vezet, de a tervek szerint ezt a szakaszt is ki fogják szélesíteni, mivel annyira keskeny, hogy nem tud biztonságosan elhaladni egymás mellett két autó sem, nem beszélve a teherjárművekről. A tervek szerint, amennyiben az időjárás kedvezően alakul, az idei év munkálatai, útfelújításai közé tartozik még több településen, Tiszaszentmiklóson, Egyházaskéren, Feketetón és Kanizsamonostoron az olyan utcák feltöltése mart aszfalttal, amelyeknek eddig még nem volt szilárd útburkolatuk – mondta Balázs Ferenc.