2024. április 20., szombat

A Magyar Szórvány napja Muzslyán

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen hatodik ízben szervezi meg a magyar szórvány napját a Vajdaságban: az idén november 14-én, vasárnap 17.00 órai kezdettel Muzslya ad otthont az ünnepségnek, amely egy jeles évfordulónak is köszönhető, hiszen a trianoni békediktátum megkötését követően 1921. március 29-én, elsőként az immáron határon túli magyar területeken Nagybecskereken alakul meg művelődési egyesület: a Torontálvármegyei Magyar Közművelődési Egyesület.

Az ünnepi műsorban, amelyet Muzslya Helyi Közösséggel, a Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesülettel és a Klaszter Fókusz Családi Gazdálkodók Egyesületével közösen, a Petőfi-egyesület színháztermében szerveznek meg – Muzslya, Pancsova, Székelykeve, Szilágyi, Kúla, Nagykikinda, Mitrovica és Törökbecse népdalkörei, táncegyüttesei, hangszeres, énekes együttesei, szólistái és szavalói mutatkoznak be, vallanak gazdag hagyománykincsünkről, szülőföld- és nemzetszeretetükről.

Az egybegyűlteket Sztojkó József, a Vajdasági Magyar Szövetség nagybecskereki Városi Szervezetének elnöke, a nagybecskereki Városi Tanács tagja üdvözli. Ünnepi köszöntőt mond Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke.

Megmaradásunkra, a szórvány- és szigetmagyarság közösségnek szentelt szolgálatra Kalapis Sztoján SDB atya, a Szűz Mária Szent Neve-templom plébánosa, a muzslyai Emmausz Fiúkollégium és a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség alapítója ad áldást.

Az ünnepség keretében a közönség megtekintheti a Muzslyai Amatőr Képzőművész Klubnak a vajdasági magyar képzőművészet napja tiszteletére készült alkalmi tárlatát.