2024. április 19., péntek
VB-SELEJTEZŐK

Sok múlik Dublinon

Holnap (csütörtökön) veszi kezdetét a jövő évi labdarúgó-világbajnokság utolsó európai selejtezős ablaka, amelyben végleg tisztázódnak az eddig eldöntetlen kérdések.

Az első játéknapon az A, B, H és a J csoport utolsó előtti fordulós küzdelmei lesznek műsoron, amelyek közül számunkra kétségkívül az A lesz a legizgalmasabb, hiszen Dublinban eldől, hogy Portugália milyen helyzetből várja majd az utolsó kör vasárnap esti, sorsdöntő ütközetét – a most pihenő – Szerbia ellen. Cristiano Ronaldóék számára Írország otthonában már egy döntetlen is sokat jelentene, hiszen akkor a szerbekkel pontazonossággal várnák a vasárnap estét, ilyen helyzetből pedig a portugáliai iksz is az ibériaiak csoportgyőzelmét és közvetlen vb-kvótáját jelentené. A szerbek azért imádkozhatnak, hogy az írek megvicceljék a portugálokat, amire egyrészt ekkora tét fényében kevés az esély, másrészt viszont ott a felek első, szeptember eleji összecsapása, amikor a favoritok csak Ronaldo hajrábeli duplájával fordítottak, és szerezték meg a három pontot.

Szorult helyzetbe kerülhet a B csoportban a svédeket üldöző Spanyolország, amely hiába nyer Görögországban, ha a skandinávok is legyűrik az elvileg könnyebb grúz akadályt. A H-ban az oroszok és a horvátok is kötelező feladat elé néznek (Ciprus, illetve Málta), itt minden bizonnyal az utolsó nap ki-ki meccsén dől el a csoportgyőztes kérdése. A J-ben viszont tisztább a képlet, a már biztos vb-szereplő németek mögött a román–észak-macedón–örmény trió verseng a rájátszást érő második helyért.