2024. április 20., szombat

Janša is Dodikot csillapítja?

Tegnap Gabriel Escobarral a problémák békés rendezésében állapodtak meg

Orbán Viktor „titokzatos” szombati Banja Luka-i látogatását követően vasárnap a szövetségesének számító Janez Janša, szlovén kormányfő fogadta ljubljanai hivatalában Milorad Dodikot, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagját, aki évek óta – az utóbbi időben egyre hangosabban – hangoztatja, hogy a szerb entitásnak ki kellene válna Bosznia-Hercegovinából. Tegnap Dodik Gabriel Escobarral, a nyugat-balkáni kérdésekkel megbízott amerikai megbízottal is tárgyalt.

Hírügynökségi beszámolók szerint Dodik szlovéniai látogatása során is azt bizonygatta, hogy a boszniai Szerb Köztársaság a daytoni rendezés megőrzése mellett áll ki, Janša pedig azt hangoztatta, hogy Szlovéniának fontos Bosznia-Hercegovina integritása és a térség biztonsága.

A találkozó hátterében – állítják szlovén lapok is – az állt, hogy Christian Schmidt, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője az ENSZ Biztonsági Tanácsának írt jelentésében arra figyelmeztetett, hogy Bosznia-Hercegovina még soha nem volt olyan veszélyben, mint most; az országot újabb háború és szétesés fenyegeti. Schmidt szerint a boszniai Szerb Köztársaság hatóságainak lépései veszélyt jelentenek a térség békéjére és stabilitására. Ha a nemzetközi közösség efelett szemet huny, az veszélyezteti vagy semmissé teszi az 1992–1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni egyezményben foglaltakat, amelyek megalapozták Bosznia-Hercegovina létrejöttét.

Dodik eközben nem hajlandó együttműködni Schmidttel, és rendre obstruálja a boszniai államelnökség munkáját, az utóbbi időben pedig egyre gyakrabban és hangosabban a szerb entitás önállóságának és kiválásának vélt szükségességét hangoztatja.

Az ország bosnyák és horvát vezetői Dodik kijelentéseire reagálva rendre közölték és közlik; bármilyen elszakadási terv azonnali választ vonna maga után, és ha a nemzetközi közösség nem lépne közbe, akkor a föderációs erők akadályoznák meg a boszniai Szerb Köztársaság elszakadását.

Milorad Dodik tegnap találkozott Gabriel Escobarral, a nyugat-balkáni kérdésekkel megbízott amerikai megbízottal, aki vasárnap érkezett Szarajevóba és szerdáig Bosznia-Hercegovina számos illetékesével tárgyal majd. Dodik az amerikai diplomatával való találkozó után azt mondta, számos kérdésben nem értettek egyet, abban azonban maradéktalanul, hogy a problémákat csakis békésen lehet és kell rendezni.

Escobar egyébként szarajevói útja előtt a Szabad Európa Rádiónak nyilatkozva azt mondta, Boszniában nem lesz háború, Dodik bomlasztási kísérletei valójában csak arra irányulnak, hogy befolyását és pénzét megőrizze.

Dodik ma Ankarába utazik, ahol a tervek szerint Recep Tayip Erdoğan is fogadja majd.