2024. április 25., csütörtök

Az RMDSZ is bekerülhet a nagykoalícióba

Nagykoalíciós kormány alakulhat Romániában, ahol összefoghat egymással a jobboldal és a baloldal két meghatározó politikai ereje, amelyekhez csatlakozhat az RMDSZ is. Kelemen Hunor, a magyar párt elnöke arra számít, hogy az új kormány módosítja az alkotmányt.
A Romániában két éve kormányon lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) a legnagyobb parlamenti képviselő csoporttal rendelkező Szociáldemokrata Párttal (PSD), a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a nemzeti kisebbségek frakciójával kezd kormányalakítási tárgyalásokat egy nagykoalíció létrehozásáról – döntött hétfő éjjel a PNL országos tanácsa. A párt másik terve az volt, hogy helyreállítja a tavaly decemberi parlamenti választás után létrehozott jobbközép koalíciót az RMDSZ-szel és azzal a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR), amely szeptemberben kilépett a kormányból, és az ellenzékkel összefogva megbuktatta a Florin Cîțu PNL-elnök vezette kabinetet.
A PNL-ben éles vita előzte meg a nagykoalícióval kapcsolatos döntést, amelyet 48-22 szavazataránnyal fogadott el az országos tanács.
A PNL ragaszkodik a miniszterelnöki poszthoz, az EU által jóváhagyott nemzeti helyreállítási terv életbe léptetéséhez, Románia pénzügyi stabilitásának megtartásához, a költségvetési hiány csökkentési menetrendjének adóemelés nélküli betartásához, a megkezdett bér- és nyugdíjreform folytatásához, az igazságügyi rendszer reformjához, az Egyesült Államokkal ápolt stratégiai partnerséghez és Románia európai, euroatlanti elkötelezettségéhez. A párt azt is elvárja leendő koalíciós partnereitől, hogy tartsák tiszteletben a PNL és az államfő, Klaus Iohannis közti partnerséget.
Az országos tanács ülésén volt pártelnökként a PNL frakciójából már kilépett Ludovic Orban is részt vett. Bírálta az ősellenséggel (vagyis a PSD-vel) lepaktáló pártvezetést. Szerinte a PNL nem arra kapott felhatalmazást a választóktól, hogy a kommunista utódpárttal szövetkezzen, ráadásul az országos tanács még feltételeket sem szabott meg a PNL tárgyalóküldöttsége számára. Orban közölte: a kormányválságot a nacionalista AUR által zsarolt államfő idézte elő, felégetve az összes hidat a PNL és természetes szövetségese, az USR között, hogy egy kényelmes parlamenti többséget hozzon össze mandátuma hátralévő időszakára.
A PSD országos tanácsa és az RMDSZ szövetségi képviselőinek tanácsa már jóváhagyta a hivatalos tárgyalások megkezdését a nagykoalícióról. A PNL reményei szerint decemberig hivatalba léphet a kétharmados, alkotmánymódosító parlamenti többséggel rendelkező új kormány.
Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a lehetséges kormányzati szerepvállalásról elmondta: „Ennek csak akkor és csak azért van értelme, ha alkotmányos reformokat lehet végrehajtani. A parlamentáris köztársaság bevezetése egy ilyen fontos cél lehet". Hozzátette: az RMDSZ ragaszkodik ahhoz, hogy az alkotmányos reform megteremtse az igazságszolgáltatás függetlenségének valós feltételeit.