2024. április 24., szerda
NÉPSZAVAZÁS

Eltörlik az érvényességi feltételt

A szerb kormány keddi ülésén elfogadta a népszavazásról és a népi kezdeményezésről szóló új törvény javaslatát, amelynek értelmében megszüntetik az érvényességi feltételt (cenzus), melynek alapján az eddigiekben csak akkor számított sikeresnek egy referendum, ha azon a választópolgárok legalább fele részt vett.

A kormány közleményében arra tér ki, hogy ekképpen lehetségessé válik a szavazópolgárok akaratának hatékonyabb érvényesítése. A polgárok az eddigiekben ritkán éltek a népi kezdeményezések beterjesztésének lehetőségével, éppen azért, mert az érvényes jogszabálynak számos ettől a lépéstől eltántorító megkötése volt, közölte a sajtószolgálat. Mivel a jelenlegi törvényt még 1994-ben fogadták el, az új javaslat apróbb összehangolásokat is tartalmaz az újabb alkotmánnyal. Az alkalmazott megoldások, a kormány tájékoztatása szerint, az Európa Tanács vonatkozó ajánlásain alapulnak.

Ülésén a kormány nem csak a referendumot érintő kérdésekkel foglalkozott, a T–500-as lisztből sütött kenyér árát 46 dinárra korlátozták 6 hónapra, s arra is kötelezték a kereskedelmi láncokat, hogy kenyérkínálatuk 30 százalékát éppen ez a termék tegye ki az esetleges visszaélések, a határozat alkalmazása elkerülésének megakadályozása érdekében.