2024. április 23., kedd

Minden negyedik használtautó Németországból érkezik

Szerbiában az autók nagy része behozatalból származik. Igény rájuk kétségtelenül azért van, mert olcsóbbak, sokszor jobb minőségűek, és tény, hogy csak kevés országból importálják őket, írja a Blic.

Egyes információk szerint legtöbb autót Franciaországból és Németországból importálják. Míg az előbbiből a használt autók 26,9 százaléka érkezik, addig az utóbbiból minden negyedik autó.
Mellettük Olaszországból, Romániából és Belgiumból származnak a piacon kapható használt autók, de Hollandiából, Lengyelországból, Szlovákiából és Ausztriából is.

Az árak eltérnek egymástól, így nem mindegy, hogy Németországból vagy Olaszországból származik az autó. Az árakat nagyban befolyásolják különféle paraméterek, pl. az utak minősége.
Az illetékesek arról számolnak be, hogy a legolcsóbb autókat Olaszországból hozzák be, míg a legdrágábbakat Svájcból.

Azt is elmondták, hogy az új törvények szerint az EU-ban gyártott járművek után csak az áfa 20 százalékát kell megfizetni a jármű értékére (tehát a vám 0 százalék), a nem EU-ban gyártott járművekre pedig a vám 12,5 százalékát. Az árképzésben lényegében a szállítási költség játszik jelentősebb szerepet, pl. távolság és szállítási mód.