2022. augusztus 14., vasárnap

Ricsaj Zentán

Népművészeti foglalkozásokat tartottak a színházban

Szombaton délelőtt a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság szervezésében Ricsaj – Találkozás a Népművészettel elnevezésű foglalkozást tartottak a zentai színházteremben óvodás és iskolás gyerekeknek. Zentán első alkalommal szervezték meg ezt a programot, amelyre mintegy harminc-negyven gyermek látogatott el.

A rendezvény célja, hogy népszerűsítse a népi hagyományokat és kultúrát. Novemberben több településen is tartanak foglalkozást, és minden hétvégén másik helyszínre látogatnak el. Idén Zentán, Szabadkán és Óbecsén kerül megrendezésre. Kézművesség, népmesemondás, játszóház, népzene, hangszerbemutató és énekoktatás színesíti a repertoárt.

Cseszák Balázs kulturális szervező elmondta:

– A munka két csoportban folyik, az egyik helyen a nagyobbak táncolnak és énekelnek, amíg a kisebbek kézműveskednek, végül pedig cserélnek. A foglalkozásvezetők vajdasági népművészek, illetve kézművesek. Lehetőség van nemezelésre, gyöngyfűzésre, agyagozásra és gyertyaöntésre is. Az elkészített tárgyakat természetesen a gyerekek hazavihetik, ami egy emlék marad számukra. Nagyon örülünk, hogy a jelenlegi helyzetben is ennyien el tudtak jönni, hiszen mindig sokkal nagyobb az érdeklődés a rendezvény iránt, mint ahány helyet biztosítani tudunk – magyarázta a szervező.

A nemezelés a kedvenc foglalkozások közé tartozik (Fotó: Horváth Attila felvétele)
A nemezelés a kedvenc foglalkozások közé tartozik (Fotó: Horváth Attila felvétele)

A táncoktatók a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktatóközpont szakemberei, akik Óbecséről érkeztek, és a Kiscimbora táncegyüttes tagjai. A népzenészeket a Csörömpölő zenekar képviselte, akik Hertelendyfalváról látogattak el Zentára. Mesét Nagy Abonyi Szabolcs mondott a gyerekeknek.