2024. április 18., csütörtök

Káposztafesztivál a gyenge hozam árnyékában

Újvidék vezető szerepet tölt be az ökológiai projektek megvalósításában

Az eseményt pénteken és szombaton rendezték meg a peremvárosi település központjában, Miloš Vučević polgármester és Irena Vujović környezetvédelmi miniszter is ellátogatott az eseményre. A fesztivál keretében tizenkettedik alkalommal találkoztak a hazai hagyományos termékek termelői, a Slow Food mozgalom megszervezte a 7. Terra Madre Futog fesztivált is.

Az idén a nagy szárazság miatt csaknem a felére csökkent a futaki káposzta hozama, ezért ez az eredetvédelmet élvező termény fele akkora mennyiségben került a piacra, mint az előző évben. A termelők az alacsony hozamot magas árakkal próbálják kompenzálni. A Szerbiai RTV beszámolója szerint a futaki káposztát ezekben a napokban kilogrammonkénti 80 dinárért árusítják, vagyis kétszer drágábban, mint tavaly. A termelők a hagyományos fesztivál megrendezése után reménykednek abban, hogy a jövő év sikeresebb lesz.

Az eseményen a polgármester hangsúlyozta, hogy a futaki káposzta Újvidék egyik legjelentősebb márkája, vidékünk egyik jellegzetessége, amelyet európai szinten is értékelnek.

– A kiállítók az egész ország területéről érkeztek, felismerték az esemény jelentőségét, azt a lehetőséget, hogy találkozhassanak egymással. Büszkének kell lennünk őshonos termékeinkre és azokra az emberekre is, akik az ilyen és hasonló eseményeket megszervezik – mondta Vučević.

Irena Vujović környezetvédelmi miniszter szerint a káposztafesztivál népszerűsíti ezt az őshonos zöldséget, amely nagyban hozzájárul a gazdasági fejlődéshez és az egészséges élelmiszerek jelentőségére hívja fel a figyelmet.

Jövőre regionális hulladéklerakó épül
Futakon a polgármester emlékeztetett arra, hogy a környezetvédelmi minisztériummal együtt számos projektet megvalósítottak már, de még előttük áll a regionális szeméttelep kivitelezése.

– A célunk ezzel a projekttel az, hogy végleg megoldjuk a dél-bácskai körzet hulladéktárolásának problémáját, és hogy teher helyett ezt az ágazatot gazdasági lehetőségként kiaknázzuk – mondta Vučević polgármester.

Irena Vujovič miniszter hozzátette, hogy ennek a nagy jelentőségű projektnek, azaz az építkezésnek a kezdete jövőre várható. Újvidék vezető szerepet tölt be az ökológiai projektek megvalósításában és nagy összegeket fordít a környezetvédelemre. A minisztérium 6 millió dinárral járult hozzá az újtelepi park felszerelésének negyedik szakaszához.