2024. március 28., csütörtök

A népzene erőt ad

Tizedik alkalommal szerveztek őszi népzenei találkozót Bácskossuthfalván

Őszi népzenei találkozót szervezett a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban, amin hét település nyolc népművészeti csoportja mutatkozott be. A rendezvény kezdetén Tímár Gabriella, a házigazda szervezet elnök asszonya, majd Papp László, a település tanácselnöke üdvözölte a megjelenteket, illetve Fazekas Róbertet, a Magyar Nemzeti Tanács képviselőjét.

Elsőként a helyi Rezeda asszonykórus lépett közönség elé, majd következtek a pacsériak Komáromi Gizella művészeti vezető irányításával. Az 1974-ben alakult citerazenekar és az 1978 óta működő kórus a közelmúltban vette fel az egységes Pacséri Magyar Dalkör megnevezést.

Ezt követően a huszonöt éve működő, a különböző betegségek és a fiatalok érdektelensége miatt létszámában jelentősen megcsappant bajmoki Búzavirág vegyes kórus lépett közönség elé. Őket a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ keretében működő, négy évtizedes múltra visszatekintő topolyai Kaláris asszonykórus követte. Kisimre Szerda Anna vezetésével bácskai dalokat adtak elő.

A bajsai Testvériség Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa és citerazenekara Sörfőző Andor művészeti vezető közreműködésével A kis Bajsa szép helyen van kezdetű dalcsokorral mutatkozott be.

A gunarasi Rozmaring asszonykórus több mint negyven éve működik, az idei év jelentősen csökkentette a tagok számát, Bácskossuthfalván ketten léptek színpadra Kisimre Szerda Anna közreműködésével, és Kevi környékéről származó dalokat adtak elő. A közönség meghallgathatta az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör keretében tizenegy éve működő Dúdoló énekcsoportot is, Hétköznapok dalai a Tisza mentéről címmel. A népzenei estet a topolyai Csörgő citerazenekar dinamikus összeállítása zárta.

A népzenei csoportok képviselői átvették a részvételről tanúskodó okleveleket a házigazdától, illetve átadták a magukkal hozott apró ajándékokat (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A népzenei csoportok képviselői átvették a részvételről tanúskodó okleveleket a házigazdától, illetve átadták a magukkal hozott apró ajándékokat (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Tímár Gabriella, a házigazda bácskossuthfalvi művelődési egyesület elnök asszonya örömét fejezte ki hogy a 10. találkozó rendkívül kellemes, családias hangulatban zajlott.

– Tartalmas, felemelő estét tölthettünk együtt, annak ellenére is, hogy a járványügyi helyzet rányomta a pecsétjét az ünnepre, hiszen több csoport is csökkentett létszámmal tudott eljutni a falunkba. A népzenei találkozónk lehetőséget adott arra is, hogy külön köszönetet mondjunk Kisimre Szerda Anna szakmai és erkölcsi támogatásáért, és külön gratuláljunk a Bodor Anikó-díjhoz. Mi is és gyakorlatilag valamennyi községbeli népzenei csoportosulás az ő hozzáértésének köszönhetően tud működni és folyamatosan fejlődni, úgy a repertoárját, mint az előadásmódját, a kinézetét, vagyis a viseleteket illetően. Örülünk, hogy adott volt a rendezvényünk helyszíne is, hiszen az Echo Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpont tágas és fűthető tereit laktuk be. Egyelőre úgy tűnik, hogy ezzel a programmal zárjuk az Ady ez évi rendezvénysorozatát, különösen ha a járványügyi mutatókat figyelembe vesszük. A szakcsoportok próbáit azért igyekszünk megszervezni, hogy fel tudjunk készülni az előttünk álló időszakra – hallhattuk, mint ahogy néhány mondatban a jövőbeli tervekről is kérdeztük Tímár Gabriellát.

– A Rezeda asszonykórus számára jász népviselet készítésén dolgozunk a jövőben, ez egy úgynevezett nagy ünnepi viselet lesz, amit a következő évadban szeretnénk bemutatni. Emellett figyelemmel kísérjük a gyermeknéptánccsoportjaink fejlődését is, és a különböző koreográfiákhoz tartozóan az ott hiányzó, kinőtt viseletet szeretnénk pótolni – hallhattuk az Ady elnökétől, aki azt is elárulta, hogy a népzenei találkozó a Rekreációs Központban folytatódott, ahol a vendégek megvacsorázhattak, és tovább folytathatták a felhőtlen barátkozást. A bácskossuthfalvi 10. népzenei találkozó Magyarország Kormánya támogatásából valósulhatott meg a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül.