2024. április 17., szerda
BIRKÓZÁS, U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

Az eddigi legjobb eredmény

Fábián Anna ötödik a világon – Ukrajna először nyert csapatversenyt női birkózásban, ahol ismét történelmi aranyak születtek – Öt különböző nemzet nyert a szabadfogás első döntős napján

Állva drukkoltunk, rágtuk a körmünket, végül azonban nem sikerült kiszurkolni Fábián Anna bronzérmét a tegnap lapzárta után befejeződött U23-as világbajnokságon. A 62 kg-ban szereplő magyarkanizsai nagylány a bronzmeccsen az orosz Anasztaszia Parohinával nézett farkasszemet, s a második menet elejéig nem is nézett ki rosszul, hiszen ellenfele az első menetben csak azzal vezetett, hogy elkapta Anna bokáját, és mögé került. A második menet elején is felbátorodott, de Anna ezúttal már résen volt, elkapta az oroszt, kitolta (1:2), s nem sokon múlott, hogy fogást is bemutasson rajta. Ezután azonban Parohina már érezte, hogy ennek a fele sem tréfa, ismét Anna hátára került, majd meg is pörgette, ahonnan már nem volt javítási lehetőség, végül 8:1 lett. Nem baj, ez a világbajnoki ötödik hely Anna eddigi legjobb eredménye, s bebizonyosodott, hogy csak egy lépésre van a világ szűk élvonalától, de biztosak vagyunk abban, hogy a Kozma István Magyar Birkózóakadémián hamarosan megteszi ezt a lépést, és végleg beleerősödik új súlycsoportjába, a 62 kg-ba. „Ez volt az első olyan nagy verseny, ahol végre tényleg elégedettek voltunk Annával. Amit a Magyar Szónak ígért, teljesítette, hiszen kibirkózta magát, szép meccseket nyert, s ez már előrehaladás. Meggyőződésem, hogy egy ilyen teljesítmény egy Európa-bajnokságon már érmet jelent. Most egyetemi tanulmányai miatt vissza kellett utaznia Budapestre, de kapott egy hét pihenőt, kiszusszanthatja magát” – mondta edző-édesapja, Fábián Ákos a hétvégén.

Csütörtökön és pénteken tehát lement a női birkózás, és az ukránok történelmi sikert értek el azzal, hogy először ők nyerték meg csapatban a versenyt. Ehhez nagyon kellett nekik az is, hogy szombaton három versenyzőjük állhatott fel a dobogó legtetejére: 57 kg-ban Alina Akobia negyedik nekifutásra szerzett aranyat, de a poltavai lánynak színtiszta most az érme, hiszen minden ellenfelét meggyőző módon verte meg, és nyilván örömét az is fokozza, hogy sérülés miatt ki kellett hagynia az olimpiát. A másik kettő aranyat a két Anasztaszia, Lavrencsuk és Alpjejeva nyerte meg, de kis híján egy negyedik is lett, ám Anna elődöntős legyőzője, a kanadai Ana Gonzalez egy akciódús meccsen 10:7-re legyőzte Katyerina Zelenjukot, megszerezve ezzel országa egyetlen világbajnoki címét. „Legszívesebben sírnék örömömben, mert miután az olsói felnőtt-világbajnokságon szintén ukrántól, Ilona Prokopevnjuktól kikaptam a negyeddöntőben, nagyon sokat dolgoztam ezért az aranyért” – nyilatkozta Gonzalez, aki azt is elárulta, az elmúlt egy évet európai versenyeken töltötte, mert az egészen más, mint az észak-amerikai birkózás. 53 kg-ban is történelem íródott, mert Lucía Guzman révén megszületett Ecuador első világbajnoki címe. Teljesítménye több mint meggyőző volt, hiszen csak 70 másodperc kellett neki ahhoz, hogy betusolja az U23-as Európa-bajnok orosz Jekatyerina Verbinát. Guzman könnyezve gyorsan felhívta a családját, és elmondta, 10 évig edzett ezért, de alaposan kielemezte orosz ellenfelét.

A szabadfogásban is nagyon tarka lett a bajnokok listája az első döntős nap után. A legnagyobb feltűnést a kirgiz Ernazar Akmatalijev keltette, aki első komolyabb eredményét az idei Ázsiai Játékokon érte el, amikor legyőzte az üzbég Iljasz Bekbulatovot, s bár az olimpián nem sikerült érmet szereznie, a 22 éves versenyző Oslóban, a felnőtt-világbajnokságon már ezüstöt nyert, most pedig azt az örmény Vazgen Tevanyant győzte le fölényesen (10:0), aki 2020 végén aranyat szerzett a belgrádi felnőttvilágkupán.

Nem kis feltűnést keltett a 65 kg győztese sem, hiszen görögről van szó. Ő sem ismeretlen birkózóberkekben, hiszen 2015-ben és 2016-ban is kadétvilágbajnoki döntőt vívott, s most is majdnem elbukta a finálét, ám egy sikeres challenge után megverte az orosz Ibragim Abdurahmanovot. Pilidisz győzelmével országa első U23-as világbajnoki titulusát szerezte meg. Az oroszok mégsem maradtak titulus nélkül, igaz, Magomed Magomedov (79 kg) csak egy váratlanul szoros meccsen (4:4) tudta felülmúlni a török Ramazan Sarit. A dagesztáni fiatalemberről érdemes elmondani, hogy gyerekkorában nem szerette a birkózást, de a helyi megnyert tornák után mégis maradt ebben a sportágban. Milyen jól csinálta!

A szabadfogás kapcsán azt is el kell mondani, hogy a 97 kg-ban végül mégis a vigaszágra került a magyar Korcsog Milán, aki ott 6:2-es pontozással legyőzte a kazah Junuz Gafurovot, de a bronzmérkőzésen 4:2-vel alulmaradt az ukrán Danilo Sztaszjukkal szemben.
A tegnapi zárónapon a szabadfogás 61, 74, 86, 92 és 125 kg-os súlycsoportjában rendezték meg az érmes meccseket.

Világbajnokok, lányok, 53 kg: Lucia Guzman (ecuadori). 57 kg: Alina Akobia (ukrán). 62 kg: Ana Gonzalez (kanadai), … 5. Fábián Anna (szerbiai). 65 kg: Anasztaszia Lavrencsuk (ukrán). 72 kg: Anasztaszia Alpjejeva (ukrán). Csapatban: 1. Ukrajna 161, 2. Oroszország 140, 3. USA 102, … 12. Magyarország 19, … 25. Szerbia 10 pont stb.

Szabadfogás, 57 kg: Aliabasz Rezazade (azeri). 65 kg: Georgiosz Pilidisz (görög). 70 kg: Ernazar Akmatalijev (kirgiz). 79 kg: Magomed Magomajev (orosz). 97 kg: Amirali Azarpira (iráni).