2024. április 26., péntek
MOTOGP

Túl kései uralkodás

Az ázsiai futamok törlése miatt idén már másodszor érkezett a portimaói pályára a MotoGP, Francesco Bagnaia pedig folytatta a domináns formát, így most bánhatta igazán a legutóbbi misanói bukását, hiszen anélkül tovább folytathatta volna a nyomásgyakorlást az így ide már friss világbajnokként érkezett Fabio Quartararóra. A Ducati olasz versenyzője zsinórban ötödik versenyre szerezte meg a pole-t, és ellenállás nélkül szerezte meg idei harmadik győzelmét a suzukis Joan Mir és a másik gyári Ducatival június óta először a dobogóra álló Jack Miller előtt. Quartararo a hetedik helyről rajtolva nem tudott nagy léptekben előretörni, ráadásul a hajrában bukott is, ennek és a kettős pódiumnak köszönhetően pedig az olasz gyártó megvédte konstruktőri bajnoki címét, ám ismét úgy, hogy az egyéni titulusról lemaradtak. Bár a lassan ismét formába lendülő Marc Márquez egy edzésbalesettel szerzett agyrázkódás miatt kénytelen volt kihagyni a hétvégét, ám így is volt egy Márquez az élmezőnyben, hiszen testvére, Álex idei legjobb eredményével negyedik lett, alaposan megdolgoztatva Millert a dobogóért. A versenyt másfél körrel a tervezett vége előtt piros zászlóval leintették Miguel Oliveira és Iker Lecuona balesete miatt, amit követően a portugált hordágyon kellett az orvosi központba szállítani.

Egy futammal a vége előtt eldőlt az egyéni cím a Moto3-ban is, ahol Pedro Acosta sikere csak történelmi léptékben mérhető. A 17 éves spanyol idén mutatkozott be a világbajnokságban, és 1990 óta ő lett az első, aki újoncként meg tudta nyerni a legkisebb kategóriát, ráadásul egyetlen napon múlt, hogy nem ő lett minden idők legfiatalabb bajnoka is. Egyedül a Moto2-ben marad a fináléra a döntés, de Remy Gardner mostani győzelmével 23 pontra növelte előnyét Raúl Fernandezzel szemben. A szezonzárót minden kategória számára e hétvégén, a valenciai pályán rendezik.

Az Algarve-i Nagydíj végeredménye: 1. Francesco Bagnaia (Ducati) 38:17,720, 2. Joan Mir (Suzuki) +2,4 másodperc hátrány, 3. Jack Miller (Ducati) +6,4, 4. Álex Márquez (LCR Honda) +6,4, 5. Johann Zarco (Pramac Ducati) +7,8 stb.

A világbajnokság állása: 1. Quartararo 267, 2. Bagnaia 227, 3. Mir 195, 4. Miller 165, 5. Zarco 163 stb.

WTCR

Nagy lépés a címvédés felé

A szezon utolsó előtti versenyhétvégéjére az olaszországi Adria Racewayre érkezett a túraautó-világkupa mezőnye, és a végére kissé letisztult a kép a sokesélyes bajnoki versenyfutást illetően, hiszen Yann Ehrlacher 16 pontos előnnyel érkezett, ám 35 pontossal távozott. Az első futamon Esteban Guerrieri tehetett volna nagy lépést, hogy közeledjen a franciához, hiszen a rajtnál átvette a vezetést, Santiago Urrutiától, ám az uruguayi még az első körben visszaelőzte a győzelem felé vezető úton, a hondás pedig végül csak harmadik lett, miután maga mögött tudta tartani Michelisz Norbertet. A második verseny is a Lynk & Co győzelmével zárult, ezúttal már Ehrlacher révén, a hétvége nagy vesztese pedig Jean-Karl Vernay lett, akinek a tabella második helyezettjeként most csak egy 9. helyre futotta. A hónap végén Szocsiban jön a szezonzáró, ahova még hat versenyző érkezik majd bajnoki esélyesként, ám Ehrlacher előnye tekintélyes. Michelisz most egy 4. és egy 7. hellyel két pozíciót javított a tabellán, de a bajnoki harcnak már nem részese.
A hétvége nagy bejelentését Gabriele Tarquini szolgáltatta, aki tudatta a világgal, hogy a szezon végén, 59 évesen befejezi pályafutását. Az olasz monumentális karrierre tekinthet vissza, már 40 éve vezet versenyautókat, 1987-ben még a Formula–1-ben tűnt fel, ahol sohasem kapta meg a megfelelő lehetőséget, a 90-es években pedig a túraautózásra váltott, amelynek minden nagy kategóriájában sikeres tudott lenni. 2009-ben a SEAT-tal megnyerte a túraautó-világbajnokságot, majd a sorozat világkupává alakulásakor, 2018-ban, 56 évesen ismét ő lett a bajnok, immár a Hyundainál Michelisz csapattársaként. Még idén is nyert futamot az aragóniai hétvégén, s elmondása szerint akkor döntötte el, hogy idén befejezi, a bejelentést viszont hazai futamára tartogatta.
A bajnokság állása: 1. Ehrlacher 200 pont, 2. Vervisch 165, 3. Guerrieri 164, 4. Urrutia 157, 5. Vernay 151, 6. Muller 151, 7. Michelisz 134 stb.