2024. április 25., csütörtök

„Herceg János és Zombor is meghatározó hatással volt az életemre”

Átadták a Herceg János Irodalmi Díjat

A zombori Bielitczky Károly Városi Könyvtár Dunatáji Herceg János Nap elnevezésű rendezvénye keretében került sor péntek este a Herceg János Irodalmi Díj ünnepélyes átadására a könyvtár Gyermekosztályának termében. Az idei díjazott Hász Róbert író, szerkesztő. A díj átadásán részt vett, közreműködött a bírálóbizottság két tagja, Balázs Attila és L. Móger Tímea (elnök), a díjazott egészségi okok miatt nem volt jelen.

A Herceg János Irodalmi Díjat (Mraković Péter akadémikus szobrászművész alkotását) a könyvtár igazgatója, Nataša Turkić adta át a Hász Róbert által erre felhatalmazott személynek, L. Móger Tímeának, aki felolvasta az ünnepelt köszönőlevelét.

Ebben egyebek mellett az alábbi sorok szerepelnek.

,,Az emberi tapasztalások között az egyik legfontosabb az első város-élmény. Nekem Zombor volt az első Városom. Megismertem utcáit, tereit, parkjait, templomait és könyvtárait, hogy aztán később megismerjem a város időtlen szellemiségét, Gozsdu Elek, Herceg János, Laza Kostić, Konjović munkásságát. Két legújabb regényem helyszíne is Zombornak ebben az időn kívüli szellemi és fizikai terében játszódik, a bő száz évvel korábbi Zomborban, ahol a város polgárai, szerbek, németek és magyarok járták a város utcáit és kalapjukat megemelve köszöntötték egymást (...) A Herceg János-díj azért is kedves a számomra, mert János bácsi, ahogyan mi hívtuk, éveken át a szülőfalumban, Doroszlón élt. Ő volt az első valóságos, élő író, akit személyesen megismertem. Ő volt az első professzionális olvasó, akinek meg mertem mutatni kezdő, bátortalan irodalmi próbálkozásaimat. Aki aztán cserébe a kezembe nyomta a legendás Új Symposion néhány régi számát, hogy lássam, hogyan is néz ki a modern vajdasági magyar irodalom (...) Zombor is, Herceg János is a maga módján meghatározó hatással bírt életemre. Úgy tűnik, sorsszerű volt, hogy előbb-utóbb mindhárman összetalálkozzunk..."

Gajdos Edina felvétele

Gajdos Edina felvétele

Az ünnepélyes díjátadón levetítették a Petőfi Irodalmi Múzeum által készített rövid portréfilmet Hász Róbertről. Emellett elhangzott a Fekete J. József által írt laudáció, amelyben egyebek mellett a következő áll:

,,A történetközpontúság kezdettől fogva meghatározója Hász prózájának, ehhez a szerzőnek tágasságra van szüksége, a novella helyett ezért válhatott uralkodó műfajává a regény. Van olyan műve, amelyben fölbukkan az önéletrajziság, meg az anekdotázás, a szövegirodalmi hatások, de ezek nem kényszerű megfutamodások a nagy ívű történetmesélés elől, hanem a prózaműfaj határainak építő feszegetései (...) Kétségtelen, hogy Hász Róbert jó sci-fi író, disztopikus ellen-utópia megálmodója, a történelmi és kultúrhistóriai regények szerzője, pandúrdetektív-regényei új utakat járnak a magyar szép- és krimiirodalomban.

Végső ideje, hogy a Márai Sándor-díj és a József Attila-díj mellett magáénak tudhassa a Herceg János Irodalmi Díjat."

Az ünnepélyes díjátadón felolvasták továbbá Hász Élünk, komám című tárcanovelláját, amelynek témája a szülőfaluhoz kapcsolódik.

Az esemény védnökei Zombor város és a Pele öntöde, Szivác település voltak.