2024. április 24., szerda

Hatályba léptek az új szabályok

Hamarosan még egy koronavírus elleni gyógyszer érkezhet az országba

A szerb kormány hétfő reggeli ülésén hivatalosan is megerősítették a köztársasági egészségügyi válságstáb múlt heti ülésén elfogadott döntést. Ennek értelmében tegnaptól kezdődően 20 óra után csakis azok tartózkodhatnak a vendéglátóhelyek, valamint a fogadóirodák, játéktermek és egyéb, szerencsejáték-szolgáltatást nyújtó létesítményben, akik rendelkeznek a védettségi igazolással. Mint a kormány közleményében emlékeztetnek, „a védettségi igazolás valójában a digitális zöld Covid-igazolás, amelyet a polgárok a koronavírus elleni védőoltás felvétele vagy a koronavírusteszt elvégzése után kapnak meg". Ezt a dokumentumot a polgár az eUprava rendszerében igényelheti, ebben az esetben elektronikus levél formájában kapja meg, de az ország bármelyik postahivatalában is kérheti – teszik hozzá, mint ahogyan azt is, hogy a védettségi igazolást nyomtatott formában, de mobiltelefonon is fel lehet mutatni az ellenőrnek.
A vonatkozó kormányrendelet szerint hatályos védettségi igazolásnak a következő dokumentumok minősülnek (ezeket tartalmazhatja a zöld Covid-igazolás): a második vagy a harmadik védőoltás felvételét igazoló dokumentum (az utolsó oltás óta legfeljebb 210 nap telhet el), a negatív eredményű PCR-teszt elvégzését igazoló dokumentum, a negatív eredményű antigénteszt elvégzését igazoló dokumentum, a pozitív eredményű szerológiai teszt elvégzését igazoló dokumentum és a korábbi fertőzést igazoló dokumentum.

A negatív eredményű PCR-teszt elvégzését igazoló dokumentum esetében az eredmény kiadásától számítva legfeljebb 72 óra telhet el, ezt a tesztet csakis szerbiai állami alapítású, vagy külföldi mikrobiológiai referencialaboratóriumban lehet elvégeztetni; a negatív eredményű antigénteszt elvégzését igazoló dokumentum esetében az eredmény kiadásától számítva legfeljebb 48 óra telhet el, és ezt a tesztet szerbiai állami alapítású, vagy szerbiai magánalapítású mikrobiológiai laboratóriumban, vagy külföldi mikrobiológai referencialaboratóriumban lehet elvégeztetni. A pozitív eredményű szerológiai teszt (IgG ellenanyag-teszt) elvégzését igazoló dokumentum esetében a mintavételtől számítva legfeljebb 90 nap telhet el, és ezt a tesztet is kizárólag szerbiai állami alapítású mikrobiológiai laboratóriumban lehet elvégeztetni, a korábbi fertőzést igazoló dokumentumot pedig akkor fogadják el, ha a fertőzés tényét vagy PCR-teszttel, vagy antigénteszttel állapították meg, nem korábban 14 nappal ezelőtt, és nem régebben 210 nappal ezelőtt.

EREDMÉNY EGY-KÉT HÉTEN BELÜL
Predrag Kon epidemiológus és a válságstáb tagja hiszi, hogy a védettségi igazolvány alkalmazásának kiterjesztése pozitívan befolyásolja majd a járványhelyzetet. A következő egy-két hétben feltehetőleg enyhén csökken a napi esetszám – emelte ki a Pink tv-nek nyilatkozva, rámutatván, hogy a testület egészségügyi szakértő tagjai továbbra is a jelenlegihez képest szigorúbb korlátozások alkalmazását sürgetik. Ezek alkalmazása addig lenne szükségszerű, amíg a napi esetszám, illetve az egyéb mutatók nem csökkennek „biztonságos szintre" – nyomatékosította a szakértő, és hozzátette, ha a válságstáb elfogadta volna az egészségügyi szakértők tíznapos, részleges zárásra vonatkozó javaslatát, az esetszám biztosan gyorsabban csökkent volna, azt követően pedig minden intézkedésnek kifejezettebb lett volna a hatása.
A beszélgetés során Kon a védőoltással való immunizáció fontosságára is kitért, megismételvén, hogy hosszú távon csupán ez hozhat megoldást a járvány terjedésének megakadályozására.

„SZERBIA ELSŐ LESZ"
Hamarosan megérkezhet Szerbiába a Pfizer gyógyszergyártó szájon át szedhető, Covid–19 elleni kísérleti gyógyszere. Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter ezt a vállalat képviselőivel folytatott tárgyalás után erősítette meg, mondván, hogy a világon Szerbia egyike annak a három országnak, amelyek már szerződést írtak alá ennek a gyógyszernek a megvásárlásáról, és feltehetőleg az első lesz, ahova a gyógyszer megérkezik. Az említett gyógyszer 89 százalékban csökkenti a kórházba kerülés vagy az halálozás kockázatát – emelte ki Lončar a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva, mondván: „Természetesen továbbra sem az a cél, hogy az emberek megbetegedjenek és emiatt gyógyszert kelljen szedniük, hanem az, hogy ne legyenek betegek, ez pedig csakis akkor lehetséges, ha felveszik a védőoltást."
A miniszter elmondása szerint amióta megkezdték alkalmazni az országban a védettségi igazolást, valamennyivel többen oltatják be magukat a koronavírus ellen.
– Az időjárás egyre kellemetlenebb, egyelőre esik az eső, ám hamarosan jönnek a reggeli fagyok és a hó is. Jó lenne, ha mindenki elgondolkodna azon, hogy mi lesz akkor, ha megkezdődik a töréses sérülések időszaka? Ha a kórházak Covid-páciensekkel lesznek továbbra is tele, vajon hol látjuk el a többi beteget vagy sérültet? Az ünnepek időszaka is közeleg, többen utaznak majd, jó lenne, ha mindenki felelősségteljesen viselkedne – fejtette ki Lončar, aki nem tartja kizártnak, hogy a síközpontokban nemcsak a vendéglátóhelyeken alkalmazzák majd a védettségi igazolást, hanem például csak az vásárolhat majd síjegyet, aki fel tudja mutatni az igazolást. Erről a válságstáb dönt a későbbiekben – tette hozzá.

4348 új fertőzés – 67 elhunyt
A hétfői járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 16 799 koronavírustesztet végeztek el, ebből 4348-nak lett pozitív az eredménye (25,9 százalék). Hivatalosan a vizsgált egy napban 67 Covid-páciens hunyt el, 10 472 a járvány kezdete óta. A kórházakban 6661 Covid-pácienst gyógykezelnek, 270-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége.
Vajdaságban előző nap 620 új fertőzést jegyeztek, ebből 268-at Újvidéken.

Keddtől Moderna védőoltás
A köztársasági kormány megerősítette, hogy holnaptól országszerte fel lehet venni a Moderna védőoltását. Lengyelország adományának köszönhetően múlt héten 200 ezer adagnyi érkezett ebből a vakcinából. Ezzel Szerbiában mostantól 5 különböző fajta koronavírus elleni védőoltás áll rendelkezésre. A Moderna ugyanazt a technológiát alkalmazza, mint a Pfizer–BioNTech, azaz mRNS-vakcináról van szó. A Moderna védőoltásával szintén kétszer oltanak az alapvető immunizáció során, a második adag oltóanyagot négy héttel az első oltás után kell felvenni.