2024. április 19., péntek

Fekete rekord

Aleksandar Vučić is felvette a harmadik oltást

Vasárnap délelőtt Aleksandar Vučić államfő a Belgrádi Vásár 7-es csarnokában vette fel a harmadik oltásadagot, a kínai Sinopharmból kért.

– Meg sem éreztem a tűt, oltsátok be magatokat! – üzeni az elnök mindenkinek. Köszönetet mondott az orvosoknak erőfeszítéseikért, majd megemlítette, hogy noha csak egyszer ellenőrizte az antitestek számát a szervezetében, mégis meg van győződve arról, hogy az oltás hatásos.

– Hat-hét ezres tömegekben vegyültem el, mégsem fertőződtem meg. Ha azonban ez mégis megtörténne, biztos túlélném a betegséget. Nagy gondba kerülnek azok, akik már eleve valamilyen betegséggel küzdenek, és noha be vannak ugyan oltva, nagy mennyiségű vírust hordoznak magukban. Az oltatlanokról hadd ne beszéljek – mondta Vučić az oltás felvétele után.

Fotó: Instagram/avucic

Fotó: Instagram/avucic

Az államfő arra kérte Zlatibor Lončar egészségügyi minisztert, hogy találjanak megoldást azon egészségügyi dolgozók megjutalmazására, akik a vörös zónákban teljesítenek szolgálatot.

– Kapjanak további támogatást, vagy kedvezményes szolgálati időt. Adósaik vagyunk nekik, hiszen az életüket kockáztatják egész idő alatt – mondta Vučić.

69 HALOTT

Vasárnap 69-en haltak bele a koronavírus okozta szövődményekbe, tavaly december 4-e óta nem volt ennyi, a járvány számlájára írható haláleset egy nap leforgása alatt. Az említett 24 órában az országban 13.386 koronavírustesztet végeztek el, ezek közül 3888-nak az eredménye bizonyult pozitívnak. Szerbia területén tegnap 266 személy életben maradását segítette lélegeztetőgép. A járvány kitörése óta a hivatalos nyilvántartás szerint 10.405-en haltak bele a vírus okozta betegség szövődményeibe. Az új fertőzöttek száma némileg csökken ugyan, ellenben aggasztó az elhalálozások száma. Naponta átlag 60-nál is több személy hal meg a fertőzés következtében.

Radmilo Janković, a niši Egyetemi Klinikai Központ igazgatóhelyettese tegnap azt nyilatkozta a Szerbiai Rádió- és Televíziónak, hogy ha a helyzet nem változik, akkor négy hónapon belül egymillió fertőzött lesz az országban. A frontvonalon küzdő orvosok szerint nagy gondot jelent az, hogy az Ivermektin orvosságban bízók tagadják úgy a vírus létezését, mint az oltószer hatékonyságát, ebből kifolyólag nem tartanak be semmilyen óvintézkedéseket.

MEGÉRKEZETT A DELTA+ VÍRUSVARIÁNS

Ivo Udovičić, a Karaburma katonakórház parancsnoka elmondta, hogy náluk 114 különösen súlyos állapotban lévő Covid-pácienst gyógyítanak, 70 százalékuk oltatlan, minden harmadik 50 évnél fiatalabb.

– Aggasztó, hogy Delta+ vírusvariáns a „tüskénél" mutálódott, ebből kifolyólag ez az alfaj sokkal fertőzőbb, mint a korábbiak. A Delta+ szinte biztosan megérkezett már Szerbiába – véli a katonaorvos.
Az országban eddig 7.290.000 adag oltószert adtak be, a nagykorú lakosság 56 százaléka már felvette az első dózist. A lakosság 53,5%-a kapta meg a második védőoltást, 19,8%-a pedig már a harmadik adagot is felvette. Az elmúlt két hétben 70%-kal növekedett azoknak a száma, akik az első oltásukért tértek be valamelyik oltópontra. Növekedett a 18 és 30 év közötti populáció körében az oltakozási hajlam is, ennek a csoportnak csupán 26 százaléka van beoltva, ami nem elegendő. n szb

A MIŠELUKI KÓRHÁZBAN IS ROMLOTT A HELYZET

Az Újvidék mellett kiépített kórházba a legsúlyosabb Covid betegeket hozzák Vajdaság egész területéről, tegnap 525 pácienst kezeltek itt – öttel több személyt, mint szombaton; negyvenhat beteget lélegeztetőgép tart életben – számuk előző nap kettővel nagyobb volt. A kórház befogadóképességét 616 páciensre tervezték, tehát a kapacitás 85%-a már foglalt.