2024. április 18., csütörtök

A magyar államfő bemutatta a VízŐrt

Áder János elnök a várható élelmezési és ivóvízellátási problémákra is figyelmeztetett

A magyar államfő a VízŐr nevű, talajnedvesség megőrzését segítő készítményt mutatta be hétfői podcastjában. Áder János az internetes adásban a november végén kezdődő Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó magyar kiállítóinak ismertetését folytatta. Ezek közé tartozik a VízŐr gyártója, a Water&Soil Kft. is.

Vattay Antal, a cég ügyvezető igazgatója a műsorban elmondta: a gödöllői egyetem és a budapesti ELTE tudósainak segítségével fejlesztették ki a folyékony terméket, amely a talajra permetezve segít a nedvesség megőrzésében. Hangsúlyozta: a VízŐrre elsősorban ott van szükség, ahol nagy probléma a vízhiány. A termék használata azonban másutt is indokolt lehet, hiszen száz évvel ezelőtt magasabb volt a talajok szervesanyag-tartalma és vízmegtartó képessége, ám a modern gazdálkodás ebben jelentős károkat okozott.
Kiemelte azt is, hogy a termék nemcsak a növények vízfelvételét segíti, hanem a földben található mikrobáknak is kedvez, ezzel javítva a termőképességet. A biogazdálkodásban alkalmazható és 10-22 százalékkal növelheti a termés mennyiségét.
Áder ezzel kapcsolatban megjegyezte: a VízŐrhöz hasonló fejlesztéseknek nagy szerepük lehet abban, miként tud az emberiség megbirkózni a várható népességrobbanással, amely a jelenleginél is nagyobb élelmezési és ivóvízellátási problémákhoz vezethet a világon.