2024. március 28., csütörtök

Szijjártó: A kerítésépítés az egyetlen hatékony módszer

Bebizonyosodott, hogy a kerítésépítés az egyetlen hatékony módszer az illegális migrációs hullámok megállítására, ezért abszurd, hogy azt az Európai Unió továbbra sem hajlandó finanszírozni – mondta hétfőn a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető lett kollégájával, Edgars Rinkeviccsel tartott közös sajtótájékoztatóján a két ország baráti és szövetségesi kapcsolatát méltatta, rámutatva, hogy egyetértés van közöttük az EU jövőjét illető legfontosabb kihívások, például a migráció tekintetében.

Példátlannak nevezte, hogy Európa három irányból – dél, délkelet és kelet felől – is migrációs nyomás alá került. Szerinte ennek nyomán a lettek, a litvánok és a lengyelek most szembesülnek fizikailag is azzal, amivel Magyarország már 2015 óta.

„Bebizonyosodott, hogy az egyetlen hatékony módszer az illegális migrációs hullámok megállítására a kerítés építése, enélkül nincs az a mennyiségű rendőri vagy katonai alakulat, amellyel több száz kilométernyi határt eredményesen lehetne védeni" – húzta alá.

Szijjártó Péter nehezen érthetőnek nevezte, hogy az Európai Bizottság „már lassan mindent finanszíroz, ami a migráció növelését szolgálja", de az annak megfékezésére irányuló, igazán hatékony eszközt továbbra sem. „Mintha nem ezen a bolygón élnének, akik továbbra is gátolják a kerítést építő országok támogatását" – mondta, felszólítva a brüsszeli testületet az „európai lakosság összetételének megváltoztatására irányuló törekvések" feladására.

A miniszter emellett beszélt az EU-bővítésről is, amely szerinte „igazán lassan, de ha nagyon őszintén nézzük a dolgot, akkor sehogy sem halad". Leszögezte, hogy a folyamat lassítása ellentétes Magyarország és a közösség biztonsági és gazdasági érdekeivel, ugyanis a térség stabilitásának és békéjének eléréséhez vezető leggyorsabb út az integráció.

Továbbá közölte, hogy a kormány újabb eszközökkel támogatja a koronavírus-járvány negyedik hullámával szembeni lett védekezést, és 55 betegmonitort és 100 gyógyszerpumpa-készletet küld az országnak. Végezetül kitért arra is, hogy a magyar hadsereg már kétszer részt vett a balti légtér ellenőrzését szolgáló NATO-misszióban, és jövő szeptembertől-decemberig, illetve 2025-ben újra sor fog kerülni erre.

Edgars Rinkevic mindenekelőtt megköszönte a magyar felajánlásokat, majd – Fehéroroszországra célozva – figyelmeztetett, hogy egyes államok „hibrid fegyverként" használják a migrációt. Ennek kapcsán úgy vélekedett, hogy meg kell erősíteni az EU külső határait, valamint szankciókat kellene életbe léptetni.

Újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter nonszensznek minősítette az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióját vezető Manfred Weber nyilatkozatát, miszerint az EU-nak támogatnia kellene a kerítésépítést a lengyel-fehérorosz határon, miközben azt Magyarország esetében nem támogatná. „A helyzet nem nem tud elég súlyos lenni ahhoz, hogy Manfred Weber a hungarofób megközelítéséből legalább kicsit visszavegyen" – fogalmazott.

A Pegasus-botrányról szólva pedig kijelentette, hogy Magyarországon egyetlen titkosszolgálat sem hallgat le senkit illegálisan 2010 óta. Valamint megismételte, hogy az Információs Hivatal nem vásárolt az izraeli kémszoftverből.