2024. március 28., csütörtök

Ricsaj Zentán

Népművészeti foglalkozásokat tartottak a színházban

Szombaton délelőtt a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság szervezésében, Ricsaj – Találkozás a Népművészettel elnevezésű foglalkozást tartottak a zentai színházteremben óvodás és iskolás gyerekeknek. Zentán első alkalommal szervezték meg ezt a programot, amelyre mintegy harminc-negyven gyermek látogatott el. A rendezvény célja, hogy népszerűsítse a népi hagyományokat és kultúrát.

Fotó: Horváth Attila

Fotó: Horváth Attila

Novemberben több településen is tartanak foglalkozást, és minden hétvégén másik helyszínre látogatnak el. Idén Zentán, Szabadkán és Óbecsén kerül megrendezésre. Kézművesség, népmese mondás, játszóház, népzene, hangszerbemutató és énekoktatás színesíti a repertoárt.
Cseszák Balázs kultúrális szervező a következőket nyilatkozta:
– A munka két csoportban folyik, az egyik helyen a nagyobbak táncolnak és énekelnek, amíg a kisebbek kézműveskednek, végül pedig cserélnek. A foglalkozásvezetők vajdasági népművészek, illetve kézművesek. Lehetőség van nemezelésre, gyöngyfűzésre, agyagozásra és gyertyaöntésre is. Az elkészített tárgyakat természetesen a gyerekek hazavihetik, ami egy emlék marad számukra. Nagyon örülünk, hogy ebben a jelenlegi helyzetben is ennyien el tudtak jönni, hiszen mindig sokkal nagyobb az érdeklődés a rendezvény iránt, mint ahány helyet biztosítani tudunk – magyarázta a szervező.

Fotó: Horváth Attila

Fotó: Horváth Attila

A táncoktatók a Forrás Magyar Népművészeti és Kultúrális Oktatóközpont szakemberei, akik Óbecséről érkeztek, és a Kiscimbora táncegyüttes tagjai. A népzenészeket a Csörömpölő zenekar képviselte, akik Hertelendyfalváról látogattak el Zentára. Mesét Nagy Abonyi Szabolcs mondott a gyerekeknek. Mindenkit sok szeretettel várnak a következő foglalkozásra.

Fotó: Horváth Attila

Fotó: Horváth Attila