2024. március 28., csütörtök

Együtt egymásért

A mellrák elleni küzdelemben nemcsak orvosi segítségre van szükség – A szabadkai Egymásért Egyesület lelki és gyakorlati támogatást nyújt az emlődaganattal küzdőknek

Szerbiában évente mintegy 1600 nő hal meg mellrák következtében. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, és ebből az alkalomból a szabadkai székhelyű Egymásért – Az Emlődaganat Megelőzéséért és Gyógyulásunkért Egyesület elnevezésű nonprofit civil szervezetet mutatjuk be.

A tavaly alakult egyesület tagjainak célja, hogy felhívják a figyelmet a betegség megelőzésére, a védekezésre, ugyanakkor segítséget, felvilágosítást szeretnének nyújtani az ezzel kapcsolatos kivizsgálásokról. Szeretnének minél több nőt ösztönözni arra, hogy menjenek el szűrővizsgálatra.

Az egyesület tagjai támogatást nyújtanak mindazoknak, akik mellrákban szenvednek, hogy könnyebben átvészeljék a nehéz időszakokat, és hogy fájdalommentesen visszakapják a régi életüket. Az egyesület fizioterápiás gyakorlatokat is szervez Szabadkán, heti két alkalommal, egy-egy órán át. A gyakorlatokat a műtét, a kemoterápia és sugárkezelés utáni tünetekre állították össze a szakemberek. Emellett az egyesület pszchológiai műhelymunkákat is szervez, amelyek elősegítik a hétköznapi életbe való visszatérést.

Az Egymásért civil szervezet történetéről, munkájáról és céljairól Milica Pećerićtyel, az egyesület elnökével beszélgettünk.

– Nekünk, akik már átestünk ezen a betegségen, az volt a célunk, hogy megosszuk a tapasztalatainkat azokkal, akik hasonló helyzetben vannak. Szerettünk volna másfajta támogatást nyújtani, hiszen az egészségügyi dolgozóktól rengeteg segítséget kapunk a gyógyulás folyamatában, viszont vannak olyan dolgok, amelyeket másokkal szeretnénk megbeszélni. Sokszor lelki támogatásra is szükség van, illetve arra is, hogy valaki megossza velünk a tapasztalatait. Láttuk, hogy más emlődaganattal küszködő nőknek is hasonló igényeik vannak. Nemcsak Szabadkán tapasztaltuk ezt, hanem Szerbia más városaiban is. Tanja Antić, egyesületünk tagja rátalált az Europa Donna szerbiai szervezetének eseményére. Egy sétán vettünk részt Szabadkán, ezzel támogatva az mellrákban megbetegedett nőket. Mindannyian elhívtuk az ismerőseinket, és azokat a nőket, akikről tudtuk, hogy átestek ezen a betegségen. Először szerettünk volna az orvosainkon keresztül kapcsolatot teremteni azokkal, akik szintén ettől a betegségtől szenvednek, vagy kigyógyultak belőle. Időközben létrejött az Egymásért Facebook-oldala, ahol egyre többen jelentkeztek. Kezdetben egyre többször találkoztunk, hogy átbeszéljük, mire van szükség, mit kell tennünk, hogyan tudunk segíteni egymásnak. Ezután hivatalosan is bejegyeztettük a szervezetet, majd egyre többen csatlakoztak hozzánk és az eseményeinkhez – mondta el a kezdetekről Milica Pećerić.

A szervezetük egyik célja, hogy segítséget és támogatást nyújtson azoknak, akik nemrég értesültek róla, hogy emlődaganatuk van. A gyakorlati tanácsok mellett lelki támaszra is szükségük van a betegeknek, hiszen nagyon nehéz elfogadni azt a tényt, hogy mellrákjuk van.

– Nemcsak a betegnek nehéz mindezt elfogadni, hanem a családtagoknak is. A betegség a házastársi, illetve a párkapcsolatra is nagyban rányomja a bélyegét. Arról nem is beszélve, ha a nőnek gyermekei is vannak. Sajnos egyre többször fordul elő az, hogy a betegnek kisgyermekei vannak, akik még nem tudják, mi az a rák, és a későbbiekben szokatlan vagy félelmetes lehet számukra például az, hogy az édesanyjuknak nincs haja. Sajnos a betegség következményeivel is számolni kell. Például sokakat rosszul érint a korai nyugdíjba vonulás is. Vannak olyanok köztünk, akik ötvenévesen mentek el nyugdíjba a betegség miatt, sőt, a szervezetünknek olyan tagja is van, aki negyvenévesen lett nyugdíjas. Nehéz elfogadni azt, hogy a korunkbeliek még dolgoznak, mi pedig már nem. Vannak olyan gyógyult nők is, akik a betegség legyőzése után limfaödémával küzdenek, ami megnehezíti a mindennapjaikat. Tehát azokat a nőket is támogatnunk kell, akik már túl vannak a gyógyulás folyamatán, viszont még mindig küzdenek a betegség következményeivel. Fontosnak tartjuk azt is, hogy megismertessük a többi nőt a betegséggel, illetve annak megelőzésével. Fontos, hogy minden évben elmenjünk ultrahangos vagy szűrővizsgálatra. A szervezetünk tagjai már jártak néhány olyan szabadkai középiskolában, ahová többségében lányok járnak. Beszéltünk nekik a betegségről. Sajnos Szerbia a betegség megelőzésében nem jár az élen. A mellrák még mindig tabu, és sokan azt hiszik, hogy ők nem betegedhetnek meg, vagy sokáig halogatják a szűrővizsgálatot. Minél később vesszük észre a betegséget, annál rosszabb lesz – emelte ki az egyesület elnöke.

Az Egymásért Egyesület egy sikeres eseményen van túl. Október 1-jén, a mellrák elleni küzdelem világnapján egy sétát és futóversenyt szerveztek Szabadka központjában. A résztvevők a három kilométeres séta és az öt kilométeres futás között választhattak, ezzel is szolidaritást vállalva a mellrákos megbetegedésben szenvedőkkel. Az eseményen több mint százan vettek részt. Az Egymásért Egyesület egy jótevőjüknek köszönhetően saját helyiséget is kapott.

Az érdeklődők felkereshetik a Jedna uz drugu (Egymásért) nevű Facebook-csoportot vagy a www.jednauzdrugu.rs honlapot, amelyen a szervezet munkájáról is tájékozódhatnak. Emellett a betegségen átesettek tapasztalatairól, történeteiről is olvashatnak.