2024. április 26., péntek

Tartományi kormányzókat és rendőrfőnököket neveztek ki a tálibok

Negyvennégy kulcsfontosságú tisztségviselőt, a többi között tartományi kormányzókat és rendőrfőnököket neveztek ki az Afganisztánban hatalomra jutott radikális iszlamista tálibok a saját soraikból vasárnap.

Ez az első nagyobb kinevezési hullám a Hasszán Ahund molla ügyvivő miniszterelnök vezette kabinet szeptemberi megalakulása óta, miközben a dél-ázsiai ország egyre nagyobb gazdasági és - az Iszlám Állam terrorszervezet miatt - biztonsági fenyegetésekkel próbál megbirkózni.

A frissen kinevezetettek listáján szerepel például Kari Barjal, Kabul kormányzója és a Vali Zsan Hamza, a főváros rendőrfőnöke. A Kabul biztonságáért felelős korábbi parancsnokot, Mavlávi Hamdullah Muhliszt november elején gyilkolták meg egy merénylet során, amelyet a dzsihadisták Afganisztán Kabulban található legnagyobb katonai kórháza ellen követtek el.

A tálibok elleni merényletek azóta sem lankadtak. Vasárnap a kelet-afganisztáni Dzsalálábádban agyonlőttek három tálibot, három társuk pedig pokolgépes merényletekben sebesült meg - közölték az afgán hatóságok. Eddig nem megerősített jelentések viszont legalább nyolc halottról és tizenhét sebesültről számoltak be. A helyi lakosok a támadásokat az Iszlám Államnak tulajdonították.