2024. április 19., péntek

A szudáni biztonsági erők könnygázzal oszlatták a tüntetőket

A szudáni biztonsági erők könnygázzal oszlatták a tüntetőket vasárnap a főváros Kartúmban, ahol polgári engedetlenségi kampány indult az október végén puccsal hatalomra került hadsereg ellen.

Az afrikai országban azóta vannak megmozdulások, hogy Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok október 25-én megdöntötte a hadsereggel hatalommegosztásban működő kormányt, feloszlatta az ország összes intézményét, és letartóztatta az elmozdított kabinet szinte összes civil tagját.

Vasárnap a szakszervezetek és más szervezetek által meghirdetett polgári engedetlenségi mozgalom részeként ismét több tucat tanár vonult az oktatási minisztérium elé, hogy csendben tiltakozzon Burháni tábornok döntései ellen - mondta az AFP francia hírügynökségnek Mohammed el-Amin földrajztanár.

,,A rendőrség megérkezett, majd könnygázgránátókkal támadt ránk, miközben mi csak álltunk ott a kezünkben a nemet a katonai rezsimnek feliratú táblákkal" - tette hozzá.

A tanári szakszervezet elítélte az erőszakot, és arról számolt be, hogy több tüntetőt letartóztattak a soraikból. Előzőleg fiatalok téglákkal és térkövekkel torlaszoltak el utakat, az üzletek pedig zárva maradtak a fővárosban.

,,Kevesebb a mozgás az utcákon, de a blokád nem teljes" - jelentette egy szemtanú Omdurmánban, Kartúm testvérvárosában.

A szudániak sztrájkokkal és tüntetésekkel akarják hallatni hangjukat, miközben zárt ajtók mögött folytatódnak a tárgyalások a hadsereg, a polgári vezetők, valamint a helyi és nemzetközi közvetítők között a válság megoldása érdekében.