2024. március 29., péntek

Támadás érte az iraki kormányfő rezidenciáját, a politikus nem sérült meg

Robbanóanyaggal megrakott drónnal támadták meg vasárnap hajnalban az iraki miniszterelnök rezidenciáját Bagdadban, de a politikus sértetlenül megúszta a támadást – közölte az iraki hadsereg.

A hadsereg közleményében merényletkísérletről írt. Twitter-fiókján Musztafa al-Kádimi iraki kormányfő a támadást követően tudatta, hogy jól van, egyúttal nyugalomra szólított fel.
Az úgynevezett zöld zónában található kormányfői rezidencia közelében kormányépületek, nagykövetségek is találhatók. Nyugati diplomaták több robbanásról és fegyverropogásról számoltak be az éjszaka folyamán.
A támadás elkövetőjeként egyelőre egyetlen fegyveres csoport sem jelentkezett.
A zöld zónánál az elmúlt hetekben Iránnal szövetséges milíciák tagjai tiltakoztak az előző havi parlamenti választás eredménye ellen, mert a voksolást követően meggyengültek pozícióik az ország törvényhozásában.

Kádimi testőrségének hat tagja, aki a rezidencia előtt állomásozott, megsebesült – közölték biztonsági források a Reuters hírügynökséggel.
A támadás során három drónt használtak, ebből kettőt a biztonsági erők elfogtak és megsemmisítettek, míg a harmadik drón eltalálta a rezidenciát – idézte az INA állami hírügynökség a belügyminisztérium szóvivőjét.
A fegyveres erők főparancsnokának szóvivője a támadás után azt mondta, hogy a biztonsági helyzet stabil a megerősített zöld zónán belül, ahol a rezidencia van.
Barhám Szálek államfő elítélte a támadást, amit Irak ellen elkövetett szörnyű bűntettnek nevezett. „Nem fogadhatjuk el, hogy Irakot káoszba és az alkotmányos rendszere elleni puccsba sodorják" – írta egy Twitter-bejegyzésben.
Muktada asz-Szadr síita muzulmán hitszónok, akinek pártja a múlt havi választások legnagyobb győztese volt, Irak stabilitása elleni terrorcselekménynek nevezte a támadást, amelynek célja, hogy „Irakot visszavezesse a káosz állapotába, amelyet nem állami erők irányítanak".
Az amerikai külügyminisztérium elítélte a támadást, és segítséget ajánlott fel a nyomozásban. „Ez a nyilvánvaló, az iraki állam szíve ellen irányuló terrorcselekményt határozottan elítéljük" – mondta Ned Price szóvivő egy nyilatkozatban.
Szaúd-Arábia külügyminisztériuma szerint a támadás „gyáva terrorcselekmény" volt – jelentette a szaúdi tulajdonú al-Arabija tévécsatorna.
Az INA által közzétett fotókon láthatóak a miniszterelnöki rezidencia egyes részein keletkezett károk és egy megrongálódott, a garázsban parkoló terepjáró.
A támadásban használt, robbanóanyaggal célba juttatott drón maradványait a biztonsági erők összeszedték, hogy megvizsgálják – mondta a Reutersnek egy biztonsági tisztviselő. A neve elhallgatását kérő nyilatkozó kifejtette, hogy most
még korai lenne megmondani, hogy ki hajtotta végre a támadást.