2024. március 29., péntek

Megszavazták Joe Biden 1200 milliárd dolláros infrastruktúrafejlesztési csomagját

Amerikai idő szerint péntek éjszaka megszavazta a törvényhozás alsóháza Joe Biden amerikai elnök infrastruktúrafejlesztési törvényjavaslatát, azonban a nehezebb diónak ígérkező szociális csomagról még nem döntött.

Az 1200 milliárd dolláros infrastruktúrafejlesztési törvény egyebek között utak, hidak és repülőterek építését és felújítását finanszírozza. A vasúthálózat korszerűsítésére 66 milliárd dollárt, a vízellátásában fennálló problémák megoldására 55 milliárdot, az elektromos hálózat korszerűsítésére pedig 65 milliárdot költenének. Tervezik a víziutak helyreállítását és az internetszolgáltatás bővítését is.

A csomagnak messze nem az összes eleme újdonság, de a következő nyolc év alatt összesen 550 milliárd dollárnyi új költségvetési kiadást tartalmaz. Évtizedek óta nem volt ekkora infrastrukturális program az Egyesült Államokban.

A képviselőházi döntés komoly győzelem Joe Bidennek, aki hosszú hónapok huzavonája után végre keresztül tudta vinni egyik fő célját. A választók körében nőtt az elégedetlenség a demokrata vezetéssel szemben, ami a héten két kormányzóválasztáson is egyértelműen megmutatkozott: New Jerseyben nagyon sokat csökkent a kormánypárt előnye, Virginiában pedig hatalomváltás lesz, a republikánus jelölt legyőzte a demokratát.