2024. április 16., kedd

Zeman kastélyban nevezi ki az új kormányt

Nem lesz probléma Petr Fialának, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnökének új kormányfővé való kinevezésével – jelentette ki a kórházi kezelésen lévő cseh elnök. Miloš Zeman tegnap azt is elmondta, hogy mindent megtesz az új kormánykoalíció mielőbbi megalakulása érdekében.

A 77 éves államfő október 10-e óta kórházi gyógykezelésre szorul. Azóta most szólalt meg először nyilvánosan. Egészségi állapotáról elmondta: teljesen jól érzi magát, mert már nincs olyan nyomás alatt, mint korábban. Beszámolt arról is, hogy áttanulmányozta a parlament alsóházába bekerült pártok programját, és rokonszenvesnek találja az új kormányfőt adó ODS összeállítását.

Az új kormányt Zeman nem a szokásos helyszínen, a prágai Hradzsinban, hanem a Lány kastélyban nevezi majd ki. Azt azonban nem árulta el, hogy a testületet abban az összetételben hagyja-e jóvá, ahogyan azt Fiala szeretné.

A korrupció és adócsalás gyanújába keveredett Andrej Babiš jelenlegi miniszterelnök, aki Elégedetlen Polgárok Akciója nevű pártjával (ANO) vereséget szenvedett az októberi parlamenti választáson, előzőleg telefonon beszélt Zemannal, és közölte vele: kormánya lemondását írásban közli az államfővel. A megbeszélés után kijelentette: megvárja a képviselőház megalakulását, majd azonnal összehívja a kormányt és benyújtja a lemondását.
Erre már hétfőn sor kerülhet. A korábban közölt információk szerint az új összetételű képviselőház alakuló ülése ugyanis ezen a napon kezdődik. Igaz, a képviselők eskütétele után  csak szerdán kerül sor az alsóház elnökének és alelnökeinek megválasztására.

Az októberi parlamenti választást a hárompárti Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) koalíció nyerte meg 28 százalékkal. A kormányalakításhoz a harmadik helyezett, kétpárti PirSTAN (Kalózok, Polgármesterek és Függetlenek) koalíciót választotta, amely a voksok 16 százalékát szerezte meg.

Fiala már a hét elején bejelentette, hogy kormányának tizennyolc tagja lesz. A Spolué a kormányfői tisztség és tíz miniszteri tárca, a PirSTAN-nak pedig hét miniszteri tisztsége lesz.