2024. április 16., kedd

Puskaporos a hangulat a határon

Fehérorosz katonák tüzet akartak nyitni lengyel járőrökre – Varsó acélfalat épít

Sorozatos incidensekről érkeznek hírek a lengyel-fehérorosz határról. Varsó szerint Minszk a bajok okozója, mert arra ösztönzi, sőt olykor kényszeríti a Fehéroroszországba szabályosan beutazó migránsokat, hogy illegálisan lépjék át a lengyel határt. Legutóbb fehérorosz katonák azzal fenyegettek lengyel határőröket, hogy rájuk lőnek.

A fehérorosz határ közelében történt újabb incidensről számolt be a lengyel védelmi minisztérium. A közlemény szerint fehérorosz katonák azzal fenyegettek lengyel járőröket, hogy tüzet nyitnak rájuk. Az eset előzménye az volt, hogy a lengyel határőröket támogató katonák egy 250 fős migránscsoportot észleltek a határon létesített drótkerítés fehérorosz oldalán.

Varsó provokációnak minősítette az idegeneket kísérő fehérorosz katonák viselkedését, a védelmi tárca azonban megjegyezte: a lengyel oldalon járőrszolgálatot teljesítő fegyveresek nem ültek fel a provokációnak. A fehérorosz egyenruhások magatartását a minisztérium közleménye a helyzet eszkalálására tett újabb próbaként értelmezi, aminek célja az is lehetett, hogy eltereljék a figyelmet a határsértési kísérlettől.
A lengyel külügyminisztérium is beszámolt egy hasonló esetről, amely a hét elején történt. Akkor három, azonosítás nélküli fegyveres lépett illegálisan lengyel területre Fehéroroszország felől. Az incidens miatt a minisztériumba kérették a Lengyelországban működő fehérorosz nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét.

Hasonló fehérorosz provokációkról a lengyel hatóságok korábban is beszámoltak.

A NATO brüsszeli főparancsnokságának sajtóosztálya a héten a történtekkel összefüggésben közölte: a katonai szervezetet nyugtalanítja a lengyel–fehérorosz határon tapasztalható helyzet. Megengedhetetlennek nevezték ugyanakkor azt, hogy Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő rendszere „hibrid taktikájának” keretében saját céljaira használja fel a migránsokat, és a nemzetközi jog tiszteletben tartására szólították fel Minszket.

Az EU is azzal vádolja Lukasenkót, hogy utasítására szállítanak migránsokat néhány uniós tagország – így Lengyelország, Litvánia és Lettország – határaihoz, megtorlásul a fehérorosz rezsim elleni nyugati büntetőintézkedésekért.

Lengyelország igyekszik megakadályozni az idegenek beáramlását Fehéroroszország irányából. Ezzel összefüggésben csütörtökön hatályba lépett a keleti migrációs nyomás miatt a fehérorosz határon létesített kerítés megerősítéséről szóló törvény. Az új akadályok építése várhatóan néhány héten belül megkezdődik.

Mariusz Kamiński belügyminiszter arról számolt be, hogy a határfal a jövő év első felében már el is készül. Az akadályt a többi között az Egyesült Államok és Magyarország tapasztalatát felhasználva építik ki. Kamiński szerint a mozgásérzékelőkkel és kamerákkal felszerelt, szögesdróttal is ellátott acélfal öt méter magas lesz, s a határ 180 kilométeres szakaszán létesítik, lényegében ott, ahol a Bug folyó nem képez természetes határt.

A lengyel határőrség az év eleje óta több mint 30 ezer határsértési kísérletet észlelt a Fehéroroszországgal közös határon, amelynek térségében az ősz kezdetet óta rendkívüli állapot van érvényben. Szeptemberben 7700, októberben pedig már majdnem 17,3 ezer ilyen határsértést regisztráltak.