2024. április 25., csütörtök

Mali: Megemeljük a béreket és a nyugdíjakat is

Siniša Mali pénzügyminiszter kijelentette, hogy az államnak van elegendő pénze, hogy a polgároknak támogatásokat nyújtson - írja a B92 hírportál.

Elutasította a vádakat, miszerint a támogatások csupán előválasztási lépés lenne és ezt csak azok állítják, akik a polgárok pénztárcája helyett a sajátjukat szeretnék megtölteni. Hozzátette, hogy a hét folyamán 5,7 millió polgár kapta meg a 30 eurós állami segélyt, a harmadik gazdaságélénkítő és a polgárok támogatását szolgáló segéycsomagot, amelynek teljes összege nyolcmilliárd eurót tesz ki.

December közepén a polgárok további 20 eurós támogatást fognak kapni. Erre nem szükséges újból bejelentkezniük, csak azok, akik korábban ezt nem tették meg és szeretnénej részeülni a segélyből. Emellett azoknak is be kell jelentkezniük, akik időközben váltak nagykorúvá, vagy szereztek állampolgárságot, lakcímet és személyigazolványt. Az említett esetekben a polgárok november 15-e és 30-a között jelentkezhetnek az idp.trezor.gov.rs. oldalon - mondta Mali.

Kiemelte, hogy a támogatásokat két éven keresztül folyamatosan végezték és nem a álasztások előtt kezdték meg.

Emiatt már el is vethetőek azok a kritikák, miszerint a támogatásokat választási fogásként vetettük volna be. Ezeket a kritikákat olyan személyek fogalmazzák meg, akik soha nem adtak semmit a hazájuknak, vagy a polgároknak és csak a saját zsebüket nézték - jelentette ki Mali.

Szava szerint az ország anyagi helyzete stabil lábakon áll és minden makrogazdasági mutató kedvező. A nagyobb beruházások tekintetében a következő év folyamán 486 milliárd dinárt különítettünk el, amelyet többek között autópályák, iskolák, egészségházak és kórházak építésére fogunk majd fordítani - hangsúlyozta ki a pénzügyminiszter.

Kihangsúlyozta, hogy a nyugdíjakat a svájci minta alapján 5,5 százalékkal emelik majd, valamint februárban minden nyugdíjas 20 ezer dináros segélyt kap. A közszférában a bérek hét százalékkal fognak növekedni, míg az egészségügyben nyolc százalékkal. Hozzátette, hogy a minimálbér pedig 9,4 százalékkal melekedik majd, amelynek köszönhetően először fogja átlépni a 35 ezer dinárt.