2024. március 29., péntek

Nagy segítség a háztartásoknak

Zentán szerződést kötöttek az energiahatékonysági pályázat nyerteseivel

Zentán pénteken délelőtt a városháza dísztermében a lakások és lakóépületek energiahatékonyságának növelését célzó, köztársasági és önkormányzati együttműködéssel létrejött pályázat nyerteseivel kötöttek szerződést.

Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere elmondta, hogy összesen 5 millió dinár pályázati keret állt rendelkezésükre, és ezt osztották szét a 69 sikeres pályázó között.

– 2,5 millió dinárt adott Zenta község, és ugyanennyit az energetikai minisztérium, így állt össze az 5 millió dinár. Az egész projekt sikeres volt úgy Zenta községben, mint az egész országban, és ez annak is köszönhető, hogy különböző külföldi alapok is támogatják. Fontos az állam számára, hogy ezáltal kevesebb energiát kell termelnie, a háztartások számára meg azért, mert csökkennek a kiadások. Környezetvédelmi szempontból is fontos, hiszen a kevesebb energiatermeléssel csökken a környezetszennyezés is. Az előrejelzések azt mutatják, hogy ez a pályázat jövőre és a következő években is megmarad, és bízunk abban, hogy ahogyan az idén, Zenta a továbbiakban is a sikeres pályázók közé fog tartozni. Akik az idei évben nem tudták átadni a kérelmüket, azok jövőre, reméljük, megtehetik, és a pályázás már valószínűleg januárban megkezdődik – mondta a polgármester.

Sztantity Szebasztián, Zenta község gazdasággal megbízott tanácstagja, ezen projektum koordinálásáért felelős személy elmagyarázta, hogy a pályázóknak 50 százalék önrészt kellett biztosítaniuk.

– Három különböző kiírást határoztunk meg: hőszigetelésre, nyílászárók cseréjére, illetve pellet- és gázkazánok vásárlására. Idén gázkazánok vásárlását igényelték a legtöbben, valamint a nyílászárók cseréje volt a második legnépszerűbb a kérelmek között, hőszigetelésre mindössze egy szerződést írtunk alá. Jövőre magasabb összeget szeretnénk biztosítani, hiszen nagyobb érdeklődésre számítunk a pályázók részéről. Ezúttal hármas szerződéskötés történt, amelyben a község mint finanszírozó vett részt, a cégek mint kivitelezők, illetve a pályázók mint kedvezményezettek.

A sikeresen pályázók közül Tóth Jutka elmondta, hogy most költöztek be a házukba, és nemrég vezették be a gázt hozzájuk, ezért gázkazánra pályáztak.

– Ez egy hatalmas segítsék számunkra, és nagyon örülünk, hogy a nyertes kérelmezők közé tartozunk. Két különböző módon melegítünk, radiátor és padlófűtés kombinációjával, úgyhogy már alig várjuk az új kazánt.

Gál Ljiljana nyílászárók cseréjére kért támogatást.

– Régóta szerettük volna már kicserélni a nyílászárókat, el is kezdtük önerőből, de lassan haladt. Ez a támogatás hatalmas segítség, hiszen ennek köszönhetően öt ablakot és egy ajtót sikerül így vásárolnunk.