2024. április 19., péntek

Őröl az új zentai malom

Négymillió eurós fejlesztés a Žitoprometben – Napi 300 tonna búzából készül liszt

Zentán október utolsó napjaiban beindult a termelés, a búza őrlése az újonnan felszerelt malomban. A Žitopromet a német Büler cégtől vásárolt korszerű berendezéseket 4 millió euróért. Ebben az összegben benne van a régi ötvenéves kiszolgált magyar malomipari gépek leszerelése, az új berendezések helyének előkészítése és a teljes elektromos hálózat cseréje.

Csak kábelekből 55 kilométert építettek be, ami megfelel a Zenta és Szabadka közötti távolságnak. A régi gépek egy része még vevőre talált, a többit pedig másodlagos nyersanyagként újrahasznosítják.

Az új korszerű gépekkel felszerelt malomban beindult a termelés (Fotó: Gergely József felvétele)

Az új korszerű gépekkel felszerelt malomban beindult a termelés (Fotó: Gergely József felvétele)

A Žitopromet vezetője, Predrag Đurović elmondta, hogy az elmúlt 4-5 év alatt gyakorlatilag teljesen felújították a malom, a tésztagyár és a pékség berendezéseit, modernizálták a felszerelést, automatizálták a csomagolást.

Összesen több mint 9 millió eurót fektettek be a Žitopromet termelési kapacitásainak a korszerűsítésébe, ami az elkövetkező évtizedekre biztosítja a zavartalan és minőségi liszt, tészta és pékáru előállítását.

– A folyamatos fejlesztések eredményeként már elmondhatjuk, hogy európai színvonalú malom működik Zentán, amelynek a termékei határainkon túl is ismertek és kedveltek. A Tisza mente és a szélesebb régió nyersanyagbázisának, a búzatermelők megszerzett bizalmának köszönhetően – minden átadott termést idejében és piaci áron kifizetünk – a malom nyersanyagellátása sohasem volt kérdéses. A korszerűsítéseknek köszönhetően évi 75.000 tonna búzát tudunk megőrölni. Az új malom napi 300 tonna kenyérgabona megőrlésére képes és ez a folyamat már teljesen automatizált és számítógépes vezérlésű. A korszerűsítések nyomán a Žitopromet dolgozói létszáma jelenleg 140-150 fő körül alakul. Amit lehet, külső szolgáltató cégekkel végeztetünk el.

– Ami a búza és a liszt árát illeti, az elmúlt több mint két évtized alatt egyszer sem fordult elő, hogy aratás után ennyire rövid idő alatt, mindössze három hónap után 50 százalékkal megdrágult volna a kenyérnekvaló – magyarázta Predrag Đurović.

Emberi kéz érintése nélkül lesz a búzából többfajta liszt (Fotó: Gergely József felvétele)

Emberi kéz érintése nélkül lesz a búzából többfajta liszt (Fotó: Gergely József felvétele)

– A hazai gabonapiacon jelenleg 27–30 dinár közötti áron kereskednek a búzával. A Žitoprometban 28,5 dinárt fizetünk a búzáért. Akik aratáskor tárolásra adták át, most jobb árat tudnak elérni, ha értékesítik a silóinkban őrzött gabonájukat, természetesen senkinek sem erőltetjük, hogy adja el a betárolt búzáját. Vannak, akik továbbra is kivárnak a még magasabb búzaár reményében. A drága búzából nem lehet olcsó lisztet előállítani, a kenyérnek való 500-as liszt nagykereskedelmi ára a napokban 42 dinárt ért el kilónként, de várható, hogy az árak tovább nőnek, hiszen a csomagolástól az energiáig mindennek drasztikusan növekszik az ára – mondta a Žitopromet vezetője.