2024. április 19., péntek

Már csak egy kicsi van hátra

Hamarosan befejeződnek a zentai Jézus Szíve-templom felújítási munkálatai

A zentai Jézus Szíve-templom a város második katolikus temploma. A lakosság növekedése tette szükségessé a felépítését, így 1893 késő nyarán megkezdték a munkálatokat, miután augusztus 27-én letették a templom alapkövét.

Az épület egy év alatt felépült, a bútorzat hiánya miatt azonban csak 1896-ban lett kész teljesen. Még abban az évben Appel Ede, a helyi plébános áldotta meg. A megszentelésére csak 1973-ban került sor.

Az idei évben 125. jubileumát ünneplő templom jelentős felújításokon esett át az elmúlt évek során. Az első fázis 2018-ban, egy IPA-projekt keretén belül valósult meg, amelyre a temesvári református gyülekezettel közösen pályáztak. Ebből a 178 ezer euró értékű támogatásból több belső munkálatot is elvégeztek. Egyebek mellett megcsinálták a padlófűtést, újraszigetelték a falakat, és az orgonát is felújították.

A második fázis munkálatai idén március 15-én kezdődtek. Ezt a Magyar Kormány és a Magyar Nemzeti Tanács támogatja, értéke pedig 39 millió dinár. Ez magában foglalta a külső felújítást, a nyílászárók cseréjét és a kerítés felújítását, sőt egy jelentős problémát is megoldottak, az esővíz elvezetését.

Az év folyamán az arra járó figyelemmel kísérhette a munkálatokat, hiszen napról napra szépült a templom. Az utóbbi időben mindenki számára látható a változás, hiszen a templom most már szép, sárga színben pompázik, és az állványokat is elbontották.

Rácz Szabó István, a Jézus Szíve-templom koordinátora elmondta, hogy a munkálatok 80 százalékával végeztek.

– Négy bejárati ajtót: a két sekrestyés ajtót, valamint a két oldalsó bejárati ajtót már kicserélték, a héten pedig a főbejáratot is. Az épület keleti oldalán még zajlanak a munkálatok, valamint párhuzamosan folyik a lépcsők javítása, a díszkivilágítás lámpatesteinek a felhelyezése, emellett két díszkandeláber elhelyezése. A nyílászárók cseréje megtörtént már, a torony, valamint a harangemeleten a zsalugáterek is elkészültek. A toronyóra új számlapja és az újrafestett mutatók is felkerültek. Fontos megemlíteni azonban, hogy a templom előtt, illetve a kerítés közvetlen vonalában lévő fákat sajnos ki kellett vágnunk, ugyanis nagyon idősek voltak, a kivágás során pedig kiderült, hogy a közepük már korhadt volt, így egy erősebb vihar bármikor kárt is okozhatott volna. Természetesen ezeket pótoljuk, és egy szép, rendezett előteret varázsolunk majd – mesélte Rácz Szabó.

A megszépült templomban már megtartották a 21. Zentai Egyházzenei Fesztivált, amelyre idén három hétvégén keresztül várták az érdeklődőket. Emellett egy igen izgalmas eseménnyel is készülnek még a jubileumi év kapcsán. Egy kiadványt készítenek, amelyben összefoglalják az elmúlt 125 évet, izgalmas adatokkal és képekkel illusztrálva.

Az elsődleges tervek szerint már a szeptemberi városnapok alkalmával szerették volna bemutatni, ám újabb dokumentumokat találtak, amelyek miatt át kellett írni egyes részeket, így csúszott a nyomtatás. Ahogyan azonban Rácz Szabó István előrevetítette, egy-két hónapon belül az olvasók kezébe kerülhet.

A templom szépítése nem fejeződött be teljesen. A harmadik fázis során a teljes belső teret szeretnék felújítani, így ezzel Zenta egyik legszebb temploma lehet.