2024. április 25., csütörtök

Komoly a helyzet

Ha lázat, gyengeséget, hasmenést észlel, azonnal forduljon orvoshoz – A járványhelyzetről a topolyai egészségház igazgatónőjét kérdeztük

A koronavírusra utaló tünetekkel orvoshoz fordulók aránya nem csökken Topolyán, naponta 35–60 polgár jelentkezik a Dr. Hadzsy János Egészségház Covid-rendelőjében – nyilatkozta dr. Illés Csilla, az intézmény igazgatónője.

– A hozzánk forduló polgárok több mint a fele először jár a Covid-rendelőben. Októberben 86 személy esetében állapították meg a fertőzés tényét, közülük 65 esetében volt indokolt a további kórházi kivizsgálás. Ezek az egyének komolyabb klinikai képet mutattak, és attól függetlenül, hogy nem mindenkit tartottak bent kezelésre, ez igen magas szám. Ezek a betegek kétoldali tüdőgyulladással kerültek hozzánk, és a vérképük is aggodalomra adott okot, illetve tüdő-CT-vizsgálat volt javasolt az esetükben – mondta el az igazgatónő, hozzátéve, hogy a súlyosabb tüneteket produkáló személyek elsősorban az idősebb korosztályhoz tartoznak, és valamilyen kezelt vagy kezeletlen krónikus megbetegedéssel küzdenek. Az esetek többségében szív- vagy tüdőbetegséggel.

– A vírus rendkívül kiszámíthatatlan. Először enyhe tünetekkel jár, aztán hirtelen súlyosbodik a kórkép. Sajnos a 30–45 éves vagy a fiatalnak mondható korosztályból is jelentős számban szorulnak kórházi segítségre. Azzal kapcsolatban, hogy a fiatalabbaknál, látszólag egészségeseknél a fertőzöttség miért váltott át súlyosra, az a feltételezésünk, hogy voltak, akik bagatellizálták az állapotukat. Nem tartották be a szigorúan előírt pihenést, és nem támogatták vitaminokkal a szervezetüket. Ez azért is lehet, mert általában az egyszerű megfázásra jellemző tünetekkel indul a fertőzés, és akkor még nem veszik komolyan az emberek. A tünetek megjelenését követő körülbelül ötödik-hatodik napon viszont hirtelen súlyosbodik a betegek állapota. Fulladással szembesülnek, és általánosan nehéz egészségügyi helyzettel, amiben annyira legyengül a szervezet, hogy már kórházi kezelés válik szükségessé. A Covid-fertőzés mértéke és végkimenetele pedig a szervezet, illetve az immunrendszer általános állapotától függ. Ezért lehet az, hogy van, aki teljesen tünetmentesen éli át a fertőzést, másokat viszont súlyos állapotba hoz – mondta el dr. Illés Csilla, aki hozzátette, hogy az orvosok gyakran szembesülnek azzal is, hogy valaki tüdőgyulladással küzd, de a tesztek alapján nem covidos.

– Természetesen nem a Covid az egyetlen vírus jelenleg, ami fertőzhet, és lassan indul az influenzaszezon is. Emellett nyár óta az allergiásokra is nehéz idők jártak, de ők mára fellélegezhetnek. Az asztmásoknak, a krónikus tüdőbetegséggel küzdőknek különösen elővigyázatosnak kell lenniük. Egészségházunkban mintegy 600 polgár már felvette az influenza elleni hagyományos oltást. A pácienseknek azt ajánljuk, hogy ha a Covid elleni védőoltást is igénylik, akkor múljon el legalább hét–tizennégy nap a két vakcina között. Mivel mindinkább drámaivá válik a Covid-helyzet, azt tapasztaljuk, hogy egyre több fiatal is felveszi a védőoltást. Jelenleg a Sinopharm, a Pfizer vakcinát igényelhetik, illetve kisebb mennyiségű Szputnyik vakcinát is kaptunk. A szezonális influenza elleni védőoltásunknak két fajtáját vehetik fel. Az egyiket a 18–65 éves korosztály, valamint a 65 évnél idősebbek számára előirányozott készítménnyel is rendelkezünk – hallhattuk.

A Covid-pontot a 024/773-166-os telefonszámon munkanapokon 11 és 16 óra között, szombaton 8-tól 14 óráig lehet elérni, és ekkor vehető fel a védőoltás. A hagyományos influenza elleni védőoltást pedig úgy vehetik fel a polgárok, hogy felkeresik a választott orvosukat, és jelzik a szándékot. Amennyiben egészségesek, még aznap fel is vehetik – hallhattuk az igazgatónőtől, aki végezetül azt is elárulta, hogy a községben a közelmúltban jegyeztek fel két olyan esetet először, amikor már korábban Coviddal fertőzött egyének ismét megbetegedtek. Vagyis esetükben több mint egy évig tartott a védettség.

Dr. Illés Csilla hozzátette, hogy az egészségház munkaközösségének 80 százaléka már felvette a védőoltást. Az intézményben folyamatos a munka, de jegyeznek fel koronavírusos eseteket, ami szerencsére eddig még nem veszélyeztette a Dr. Hadzsy János Egészségház munkáját.