2024. április 25., csütörtök

Drágább-e a vegán étel?

A Veganica gyorsétterem különleges ízvilágokkal várja az érdeklődőket

A vegetáriánus és a vegán étrendre való áttérés nemcsak a táplálkozási szokásokban jelent változást, hanem egy teljesen más életszemléletet is magával hoz. Egy-egy vegetáriánusnak, illetve vegánnak sokkal inkább magának kell elkészítenie az ételét, ugyanis nem találkozhatunk minden sarkon ilyen ételeket árusító üzlettel, kifőzdével, étteremmel, és sokszor bizonyos ételek receptjének felkutatása sem egyszerű.

Szabadkán korábban több vegetáriánus étterem is megnyílt, de ezek sajnos rövid időn belül bezártak. Most Zlata Rašeta és Vlatko Primorac a Tejpiac közelében nyitott vegán gyorséttermet. Velük beszélgettünk a vegán életmódról, és magáról a Veganica gyorsétteremről.

– Több éven keresztül Amerikában éltem, és ott találkoztam számos vegetáriánus étteremmel – kezdte Vlatko Primorac, aki a Veganica esetében a beruházó szerepét tölti be. – Egy vegán elsősorban a saját egészsége miatt választja ezt az életmódot, ugyanakkor ennek morális okai is vannak, az állatok élete iránti tisztelet is szerepet játszik benne. Sok ember van, aki egészségesen szeretne táplálkozni, de ez itt nálunk nem olyan egyszerű. Ha minél egészségtelenebb élelmiszert szeretnénk enni, azt a városban számos gyorsétteremben megtehetjük, de ha egészségesen akarunk táplálkozni, hogy javítsunk a közérzetünkön, nehezebb a dolgunk. Az emberek többsége tisztában van azzal, hogy az egészségtelen táplálkozásnak milyen következményei lehetnek, de mivel az egészséges táplálkozás több időt és odafigyelést igényel, lemondanak róla. Ha valami egészségeset akarunk enni, el kell mennünk a piacra, és a megvásárolt gyümölcsöt, zöldségfélét magunknak kell otthon elkészítenünk. Mi azt szeretnénk, hogy a gyorséttermünkben a finom, egészséges és etikus ételek bárki számára elérhetőek legyenek. Nálunk is megvehetik reggelire a szendvicsüket, vagy a kávéjukat, azzal, hogy mindez egészségesebb lesz – fogalmazott Vlatko Primorac.

Egy-egy színvilág egy-egy ízvilág (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Egy-egy színvilág egy-egy ízvilág (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Beszélgetőpartnerünknél az iránt is érdeklődtünk, hogy a vegán étrend vajon drágább-e, mint azt a legtöbben gondolják.

– Azok az emberek, akik megélhetési gondokkal küzdenek, a világ minden táján főleg növényi eredetű táplálékot fogyasztanak, ugyanis nem engedhetik meg maguknak, hogy húst vegyenek. A tradicionális ételek a világ legtöbb helyén a gabonaféléken, Amerikában a kukoricán, Ázsiában a rizsen, a Közel-Keleten és Európa jelentős részén a búzán, Afrikában pedig a maniókán alapulnak. Mi itt napjainkban bőségben élünk, és több problémánk van az elhízással, mint az éhezéssel. A termelés hatékonyságának és a különféle támogatásoknak köszönhetően a hús és tejtermékek olcsók, és szinte mindenki számára elérhetőek. A vegán ételek nem feltétlenül drágábbak. Mi többféle ételt kínálunk a vevőinknek, és ezek nagy része nem drágább, mint a hagyományos, hús alapú ételek. A hústermékek esetében is a minőségi termékek szinte megfizethetetlenek. Természetesen olcsóbban lehet csirkehúst venni, mint mondjuk tofut, de rengeteg egészségi problémától megkímélhetjük magunkat. Nem beszélve arról, hogy egy kiadós vegán vagy vegetáriánus lakoma után is produktívak tudunk lenni – mondta Vlatko Primorac.

Zlata Rašeta tulajdonos szavai szerint a zöldségfélék és gyümölcsök variációiban mindenki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelőt.

– Vegán ételeket egyáltalán nem nehéz készíteni, csak a hozzáállásunkon és a szokásainkon kell változtatnunk. Itt az emberek előbb fogyasztanak el reggelire egy kis rántottát kolbásszal, vagy sült szalonnával, mint mondjuk egy smoothie-t, amit könnyebbben feldolgoz a szervezetünk, és a tápértéke sem alacsonyabb, valamint nem okoz kellemetlen teltségérzetet, elfogyasztása után könnyebben fog bele a munkába az ember. A zöldségféléket és gyümölcsöket számtalan módon lehet variálni, ízesíteni, és mindenki megtalálhatja a kedvencét. A gyorséttermünkben különféle smoothie-kat is kínálunk. A receptek összeállításában sokat segített egy szakácsként dolgozó ismerősünk, ugyanakkor az interneten is számos ötlethez jutottunk, és persze kísérleteztünk is – mondta Zlata Rašeta, aki azt is kifejtette, hogy az ételekhez elsősorban a mindenki által ismert és használt fűszereket használnak.

Vlatko Primorac mindehhez hozzáfűzte, hogy valójában kevesebb fűszert használnak, mint a hagyományos ételek készítői.

– Sokan gondolják azt, hogy a vegánok, vegetáriánusok sokkal több fűszert használnak, de ez nincs így. Ha például sült csirkét eszik valaki, azt sosem úgy fogyasztja, hogy érezze rajta a csirkehús ízét, hanem növényi eredetű fűszereket használ, hogy az eltüntesse a hús ízét. A húst például paprikával, borssal szórják meg, amik növényi eredetűek, így a növények ízét adják meg, utána pedig az egészet növényi eredetű olajban sütik meg. A füstölt sonka is a növényi eredetű füst segítségével válik egyedivé. Ha növényi eredetű táplálékot fogyasztunk, kevesebb fűszerre van szükségünk, mivel nem akarjuk elnyomni a növény eredeti ízét, éppen ellenkezőleg, maga a növény rendelkezik azzal az ízzel, amit érezni akarunk – mondta beszélgetőpartnerünk.

A Veganica gyorsétterem ajtaján ottjártunkkor egy Lokal u pripremi felirat lógott, de mire ezen sorok megjelennek, bárki betérhet és belekósolhat egy, a megszokottól eltérő ízvilágba. Mi már megtettük.