2024. április 24., szerda

Mi a teendő klórszivárgás esetén?

Katasztrófaelhárítási gyakorlat helyszíne volt az 1-es vízkitermelő telep

A Szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat Zorka helyi közösségben található 1-es vízkitermelő telepét péntek délelőtt tűzoltók, mentők és rendőrök lepték el, ugyanis a telep katasztrófavédelmi gyakorlat helyszíne volt.

Az esemény része volt a Belügyminisztérium SISTEM 2021 elnevezésű országos gyakorlatának, amelyet tegnap az ország 50 helyszínén, 24 városában, 26 községében, mintegy 8 ezer ember bevonásával tartottak meg.

A tűzoltók teljes védőfelszerelésben gyakorlatoztak (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A tűzoltók teljes védőfelszerelésben gyakorlatoztak (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A szabadkai gyakorlat részleteit Slobodan Banjanin, a vészhelyzeti feladatok tervezésével és elhárításával foglalkozó önkormányzati megbízott ismertette az esemény előtt a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón.

– A gyakorlatot mi a vízkitermelő telepen képzeltük el. A forgatókönyv szerint egy földrengés következtében a telep összedőlt és klórszivárgás történt. A klórt egyébként a vízművek technikai eljárásában használja. Ez a gáz az emberekre és az állatokra egyaránt káros. A gyakorlat szerint a gázszivárgást először a vízművek munkatársai próbálják elhárítani, ugyanis a közvállalat is rendelkezik egy erre a célra kiképzett csapattal. Ezután hívják a tűzoltóságot. De a gyakorlat szerint lesznek sérültek is, így a mentőket is riasztják. Mivel a klór közben elterjed a környező utcákban, ezért a válságstáb, amely a szabadkai rendőrségen székel, meghozza a döntést a lakosság evakuálásáról. Ezért a gyakorlaton a Subotica-trans is részt vesz gépjárműveivel, amelyekkel elszállítják a veszélyeztetett lakosságot. Ők a topolyai a Bambi óvodában kerülnek elszállásolásra. Ebbe az akcióba körülbelül száz embert vontunk be, és legfőbb célunk pedig az volt. Hogy a katasztrófaelhárításban részt vevő erőket begyakoroltassuk az ilyen helyzetekre. Minden városnak és községnek van helyi válságstábja, amely reagál az ilyen helyzetekre. Egyes helyeken ma például árvízvédelmi gyakorlatot tartottak. Térségünkre ez nem jellemző, így mi nem ilyen helyzetet gyakoroltunk, hanem a klórszivárgás forgatókönyve mellett döntöttünk – nyilatkozta Slobodan Banjanin, és hozzátette, hogy a helyi katasztrófaelhárító erők a földrengésre felkészültek, és rendelkeznek az ehhez szükséges eszközökkel, szakértői csapatokkal.

A klórt füstbombával szimulálták (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A klórt füstbombával szimulálták (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A látványos gyakorlat során a klórszivárgást füstbombával szimulálták. A sebesültek szerepét a vízművek munkatársai játszották el, akiket a több járművel kiérkezett tűzoltók teljes védőszerelésben mentettek ki a katasztrófa helyszínéről. A „sérülteket" aztán mentősök látták el, majd szállították el a telepről. Közben a környékbeli utcákból megkezdték a lakosság evakuálását, a telep környékét pedig a rendőrség járőrei biztosították.